Via een enthousiaste buurtbewoner ontvingen wij het onderstaande bericht, met het verzoek om het op onze website te plaatsen. Deze bewoner heeft zijn gasaansluiting inmiddels vaarwel gezegd. Voor zover wij kunnen nagaan is daarmee de 7de woning in Berggierslanden van het gas afgestapt. Dat gaat dus erg voorspoedig. Dit bericht willen wij natuurlijk graag met jullie allen delen.

—- bericht ontvangen 30 januari 2022 —

Dag buren,

Het leek ons aardig om jullie via het platform van duurzaam Berggierslanden te informeren over de duurzame stappen, die wij de afgelopen periode hebben ondernomen. Het resultaat is dat Rendo op 7 januari 2022 onze gasaansluiting heeft verwijderd. Voor ons is dit een mooie mijlpaal na een intensieve periode van verbouwen.

Even een korte situatieschets. Wij wonen in Berggierslanden in een 2-onder-1-kapwoning van het bouwjaar 2008. Ons jaarlijks elektriciteitsverbruik ligt op circa 2.900 kWh (zal gaan stijgen door de warmtepomp). Het gasverbruik lag, afhankelijk van de winterkou, de afgelopen jaren zo rond de 1.600 m3 aardgas. We gebruikten aardgas voor koken, het verwarmen van de woning en voor warm tapwater (douchen, etc.).

De afgelopen jaren hadden we al diverse aanpassingen gedaan aan onze woning. Zo hebben we 12 zonnepanelen laten plaatsen die ongeveer 3.300 kWh per jaar opwekken. De meeste lampen zijn reeds vervangen door ledverlichting. Met een verlaging van de aanvoertemperatuur, werkte onze CV (tot vorige maand!) nog optimaler. Ook het aanbrengen van radiatorfolie, ventilatoren en tochtstrippen helpen daarbij. Ons energieverbruik hebben we verder verlaagd met een besparende douchekop en door bij vervanging van apparaten telkens te kiezen voor het energiezuinige A+++ label.

Het afgelopen jaar hebben hebben we de begane grond verbouwd, onder meer met een mooie uitbouw. Dit hebben we aangegrepen om onze woning verder op de toekomst voor te bereiden en door gelijk ook extra comfort toe te voegen. Het aanbrengen van vloerverwarming hebben we gecombineerd met de aanschaf van een full-electric lucht-water warmtepomp. Op de verdieping maken we gebruik van losse (elektrische) bijverwarming. Om volledig van het gas te kunnen afstappen, koken we inmiddels op inductie.

De warmtepomp is nu ruim een maand operationeel. Tot op heden verloopt alles naar volle tevredenheid; ook op de koudere dagen met (lichte) vorst. De buitenunit maakt geluid en is met name hoorbaar op de koudere dagen (temperatuur onder het vriespunt). De plek van de buitenunit hebben we zorgvuldig gekozen, zodat deze niet storend is voor ons of onze buren. We zijn erg benieuwd naar de werking bij echt koude dagen en uiteraard het stroomverbruik over een heel jaar. Wellicht is dat een goed moment om jullie weer te berichten.

Eerlijk is eerlijk … er kwam best wel wat bij kijken bij deze overstap. Het is een geheel andere manier van verwarmen. Onze conclusie: het is gewoon haalbaar en het was de moeite meer dan waard. Bij ons was de verbouwing het moment om deze stap nu te zetten. Wil je graag meer weten, laat het vooral even weten.

Met vriendelijke groet,

Naam, adres en e-mail [bekend bij ons]

—- einde bericht —

Noot van duurzaam Berggierslanden: “Dit bericht is afkomstig van een bewoner uit de wijk Berggierslanden. In verband met de privacy van onze buren, zetten wij geen adresgegevens of e-mailadressen op onze website. Wij organiseren binnenkort weer een openhuizen-route, als de corona-regels het ons weer toestaan. We zullen deze woning en de enthousiaste bewoners zeker opnemen in de route. Wil je graag nu al in contact treden met deze buur, stuur ons dan een bericht via het contactformulier. Heb je vragen, die ook van belang kunnen zijn voor andere buren, laat dan hieronder een reactie achter. Wij regelen de beantwoording ervan.