Deelauto Berggierslanden

Op verzoek van velen, zijn wij aan de slag gegaan met een deelauto voor Berggierslanden. De gemeente Meppel is bereid om ons initiatief te ondersteunen. Zij draagt bij met een openbare standplaats, een oplaadpaal en de lease in het eerste jaar. Wij hebben diverse partijen benaderd en hun offertes vergeleken. Op basis van hun tarieven en de gebruiksvriendelijkheid van hun app’s zijn we tot een keuze gekomen. Per 1 mei 2022 is de deelauto beschikbaar! De leverancier van de deelauto is JustGo.

Voordelen

Waarom gaan we een deelauto in Berggierslanden plaatsen

Rekenvoorbeeld

Wanneer is het gebruik van de deelauto interessant voor jou

deelauto-Berggierslanden

Just Go

Welke diensten biedt onze leverancier  Just Go

Voordelen van een deelauto

 • Samen een auto delen is makkelijk, leuk, duurzaam en voordelig
 • Lekker rijden in een nieuwe elektrische auto
 • Makkelijk de auto reserveren, openen en betalen; allemaal via een app op je smartphone
 • Flexibel en voordelig autorijden
 • Tot circa 8.500 km per jaar is een deelauto goedkoper dan het gebruik van een eigen auto.
 • Wellicht is dit een reden om afscheid te nemen van je (tweede of derde) auto.
 • Je hebt dan helemaal geen vaste lasten meer voor een (tweede) auto
 • De parkeerdruk in Berggierslanden neemt af

Rekenvoorbeeld

Stel je kocht een 2de hands Volkswagen Polo Trendline -1.2 – 70 pk voor 70% van de nieuwprijs (was € 14.985). Vervolgens gebruik je de auto 10 jaar lang als tweede auto. Voor de restwaarde van de auto na 10 jaar nemen we € 2.000 aan. De afschrijving van je investering is dan €849 per jaar. Naast afschrijving heb je nog andere vaste lasten, zoals wegenbelasting, verzekering, pechhulp en onderhoud. Op basis van de kenmerken de Volkswagen Polo zijn deze kosten als volgt:

Vaste lasten Volkswagen Polo Trendline 1.2  Jaarlijkse kosten
Wegenbelasting (bron: Belastingdienst) € 436
Verzekering (WA, tot 10.000 km en 10 schadevrije jaren) € 216
Onderhoud (bron: Autoweek) € 530
Pechhulp (ANWB Pechhulp Nederland) € 92
Afschrijving € 849
Totaal vaste lasten €2.123

vergelijking op basis tarieven JustGo per 1 mei 2022

Met een km-tarief van € 0,30/km bij JustGo, kun je, zonder een abonnement af te sluiten, ruim 7.000 kilometer rijden. Bij JustGo betaal je zonder abonnement, echter ook het gebruikstarief van 3 euro per uur, maar bij een eigen auto betaal je uiteraard nog voor de brandstof. Laten we even uitgaan van €2,00 per liter benzine en een verbruik van 6,5 liter/km voor de Polo Trendline (bron: praktijkmonitor Autoweek)

Het is even rekenen maar ….

Als je geen abonnement afsluit bij JustGo ligt het omslagpunten als je iedere week (dus 52 weken in een jaar) een rit maakt van gemiddeld 50 kilometer (retourafstand) en deze ritten gemiddeld 8 uur duren. Is je autogebruik lager dan dit, dan is de deelauto voordeliger in jouw situatie.

ander rekenvoorbeeld voor woonwerkverkeer

Stel je neemt een werkweek-abonnement. Dan betaal je €25 per maand ofwel €300 per jaar en betaal je slechts €2 per uur voor de ritduur. Stel je werkt 42 weken per jaar en hebt een ritduur van 9 uur. Ga je gemiddeld 2 dagen per week naar je werk, dan ligt het omslagpunt bij een woon-werk-afstand van 35 kilometer (enkele afstand). Ga je gemiddeld per week minder vaak, minder ver of minder lang naar je werk, dan is de deelauto voordeliger in jouw situatie.

Wellicht is een volle-week (€39 per maand) of een premium abonnement (€ 99 per maand) in jouw situatie een nog voordeligere keuze.

Het comfort van een eigen auto voor het huis heeft natuurlijk ook z’n waarde. Anderzijds rij je met een deelauto in een gloednieuwe en elektrische auto. Het is aan iedereen voor zichzelf om te bepalen bij welke omslagpunt qua kilometers de deelauto de voorkeur krijgt.

Leverancier van de deelauto; Just Go

 Wij hebben gekozen voor een elektrische deelauto van Just Go, omdat:

 1. Just Go een zeer gebruiksvriendelijke app biedt voor het reserveren, openen en betalen van de auto met je smartphone
 2. De tarieven van Just Go concurrerend zijn
 3. De deelauto exclusief beschikbaar blijft voor de bewoners van Berggierslanden
 4. De auto altijd wordt teruggeplaatst bij de laadpaal achter de tennishal
 5. Je ook gebruik kunt maken van een deelauto zonder abonnement !
 6. … aanmelden, app downloaden, je rijbewijs inscannen, reserveren en … rijden maar !
deelauto-Berggierslanden

Bovenstaand bericht is geen persoonlijk advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het bericht dient uitsluitend ter inspiratie van bewoners uit Berggierslanden om duurzame alternatieven in overweging te nemen. Help jij ons om de informatie uit dit bericht volledig, actueel en objectief te houden? Meld uw perspectief en relevante aanvullingen in een reactie op dit bericht. Wij zullen dit bericht indien nodig aanpassen. Op deze manier houden we al onze buren op hoogte.