Mijn naam is Arjan Boerhof, 37 jaar en woon ruim 11 jaar in de Berggierslanden, samen met mijn vrouw Suzan en twee zoons Rick & Kees. We hebben een 2-onder-1 kap woning die in 2006 is opgeleverd, wij zijn de tweede bewoners. In het tweede jaar nadat wij in Meppel zijn komen wonen hebben we geïnvesteerd in 10 zonnepanelen, hiermee konden wij destijds ons energieverbruik van 2.800 kWh compenseren. Drie jaar geleden heb ik mij verdiept in het verder verduurzamen van onze woning met als doel om energie neutraal te wonen om enerzijds een steentje bij te dragen aan een beter milieu en anderzijds om de energiekosten nog verder te verlagen. Het volgende fimpje geeft een beeld van mijn situatie.

In die tijd was dit nog relatief nieuw en onbekend. Daarom heb ik zelf uitgezocht welke producten ik precies nodig had om dit te realiseren. Mijn zwager is eigenaar van Installatie Service Drenthe dus die connectie was snel gemaakt.

Bijna 3 jaar gebruiken wij helemaal geen gas meer en wordt ons elektra verbruik volledig gecompenseerd door zonnepanelen. Ons huis wordt verwarmd door een lucht-water warmtepomp en warm tapwater krijgen wij via een warmtepomp boiler van 250 liter. Qua ruimte en comfort hebben we gekozen voor twee separate warmtepompen. Als gevolg hiervan is ons energieverbruik gestegen van 3.000 naar ongeveer 6.000 kWh. Om dit te compenseren heb ik de ‘oude’ zonnepanelen verwijderd en 17 nieuwe panelen geplaatst. Aanvankelijk was het idee om de ‘oude’ panelen te verkopen, maar uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om deze op het platte dak van de uitbouw en garage te plaatsen. Gevolg is dat we nu ongeveer 9.000 kWh opwekken en fors meer elektra terug leveren dat dat wij zelf verbruiken.

Al snel bleek dat onze keuze om helemaal van het gas af te gaan ook financieel erg gunstig uitpakte. Onlangs kreeg ik de eindafrekening over 2022 van de energiemaatschappij. De situatie zoals hierboven beschreven levert ons zelfs geld op (zo’n 50€ per maand).

In de periode na oplevering bij ons thuis merkte ik al snel dat veel mensen weinig kennis hebben van wat er allemaal mogelijk is en hoe relatief eenvoudig dit is te realiseren. Zodoende heb ik sinds de oplevering mij bij thuis maandelijks medebewoners uit onze wijk over de vloer om uitleg te geven over onze thuissituatie en de apparatuur die wij in huis hebben. Grote voordeel is dat alle huizen in de Berggierslanden qua isolatie al geschikt zijn voor een warmtepomp. Vloerverwarming is echter wel een vereiste doordat een warmtepomp werkt met lage temperaturen en er een relatief groot oppervlak nodig is om warmte af te geven. Warm tapwater wordt opgeslagen in een buffervat, afhankelijk van de gezinssituatie volstaat 180 tot 300 liter. Bij voorkeur staat dit buffervat vlak naast de ketel/binnen-unit. Voor tapwater kan ook gebruik gemaakt worden van een aparte warmtepomp boiler, geeft iets meer comfort en is bovendien een oplossing voor wanneer er geen plek is voor een grote buffer naast de ketel/binnen-unit. Richtprijzen voor een all-electric (gasloos) oplossing liggen rond de € 16.000 (€13.000 na verrekenen subsidie), voor een hybride installatie die werkt met de bestaande ketel liggen de kosten rond de 10.000€ (€7.000 na verrekenen subsidie).

Sinds een jaar ondersteun ik het Installatie bedrijf van mijn zwager bij adviesgesprekken en het maken van offertes. Voornamelijk omdat ik dit leuk vind om te doen en het verhaal kan overbrengen als gebruiker. Neem gerust contact op om eens bij mij thuis te komen kijken of de mogelijkheden bij u thuis te onderzoeken.

Noot van duurzaam Berggierslanden:

  • Zeer fijn dat Arjan deze informatie met ons wil delen en helemaal geweldig dat hij buren helpt om deze stap te kunnen zetten.
  • De richtprijs voor all-electric sluit heel goed aan bij wat wij horen van andere buren. Dergelijke prijzen zijn de afgelopen periode behoorlijk gestegen door prijsstijging materialen, productietekorten, personeeltekorten en een enorme vraag vanuit bewoners door de extreem gestegen gasprijzen.
  • Voor een hybride warmtepomp zijn er volgens ook goedkopere varianten beschikbaar (vanaf circa € 6.000). Met slechts een bijplaatsing van een warmtepomp naast een bestaande HR-ketel (bijvoorbeeld Remeha Elga Ace) ben je vaak nog goedkoper uit.
  • Inderdaad biedt vloerverwarming grote voordelen bij een warmtepomp, zowel rendement als comfort. Maar volgens ons is het niet noodzakelijk. Bewoners met radiatoren met dynamische boosters hanteren ook een lagere aanvoertemperatuur (35 graden). Ook zijn er warmtepompen voor een (iets) hogere temperatuur, dat vergt meer vermogen. Een kleinere (tussen-)woning heeft een lagere warmtevraag en daarmee is het afgifte systeem minder de kritische factor.