Wil je meer weten over deze wijkactie? Kom op woensdag 4 oktober 2023 om 20:00u naar wijkcentrum Koeberg voor onze bijeenkomst over de deelauto. Tijdens deze bijeenkomst praten we je helemaal bij over:

  • de voordelen van het gebruik van een deelauto
  • de tarieven en het aanmelden bij JustGo
  • mag je proefrijden in de Opel Corsa-e deelauto
  • discussie over nieuwe opstelplaatsen deelauto’s

Lees hieronder een rekenvoorbeeld over het gebruik van de deelauto. Wil jij nu al gaan rijden?  Meld je dan direct aan via de knop!

Een eigen auto is duur! Maar hoeveel kost een eigen auto nou daadwerkelijk? Dat verschilt per merk, type en de leeftijd van de auto. In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van een 12 jaar oude Volkswagen Polo. De vaste lasten van een eigen auto bestaan uit: wegenbelasting, verzekering, onderhoud, pechhulp en afschrijving/financiering. De brandstofkosten (variabel) zijn afhankelijk van de benzineprijs en het aantal kilometers. We gaan uit van een benzineprijs van €2,30 per liter en een gebruik van 7.000 km op jaarbasis. Daar ligt meestal het omslagpunt, waarbij een eigen auto voordeliger wordt dan een deelauto. Het omslagpunt verschilt per situatie. Het rekenmodel kun je hier downloaden van onze website.

Bij het gebruik van de deelauto, zonder abonnement, betaal je een bedrag per gereden kilometer (€0,30) en een bedrag per uur (€3,00), dat je de deelauto daadwerkelijk gebruikt. Bij een maandabonnement liggen deze tarieven iets lager. Dat is vaak voordeliger als je langer gebruik maakt van de deelauto. Hieronder volgen een tweetal rekenvoorbeelden.

In het eerste rekenvoorbeeld wordt geen maandabonnement afgesloten. Daarmee ben je zeer flexibel en betaal je per rit, telkens achteraf via iDEAL. Iedere rit die je niet rijdt, bespaart je direct geld. We gaan in dit rekenvoorbeeld uit van de volgende ritten per jaar:

  • wekelijks naar het werk in Zwolle (42 werkwerken de auto 9 uur mee)
  • om de week een familiebezoek (2 uur) in Utrecht
  • wekelijks grotere boodschappen doen bij de Jumbo in Koedijkslanden

In deze situatie is een deelauto ongeveer €1.100 per jaar voordeliger dan een eigen auto.

In het tweede rekenvoorbeeld rekenen we met een maandabonnement (€50 per maand). We gaan uit van de volgende ritten in een jaar:

  • 2 keer per week naar het werk in Zwolle (42 werkwerken gaat de auto 2 x 9 uur mee)
  • 7 keer per jaar naar familiebezoek naar Utrecht
  • 2 keer per jaar een lang weekend op vakantie naar Zuid-Limburg

In deze situatie is een deelauto ongeveer €500 per jaar voordeliger dan een eigen auto. Wil jij zelf een berekening maken voor je eigen situatie? Download dan hier ons rekenmodel.