bijgewerkt op 9 maart 2024

Afgelopen maand was er goed en slecht nieuws voor eigenaren van zonnepanelen. Op 13 februari heeft de Eerste Kamer het voorstel tot afbouw van de salderingsregeling verworpen. Daardoor blijft salderen mogelijk. Echter melden steeds meer energieleveranciers, dat ze hogere kosten berekenen voor klanten met zonnepanelen.

Wat is hier nu aan de hand? Wat gaat dit je kosten? Waar moet je op letten en wat moet je doen?

Volgens onze analyse is het nog steeds aantrekkelijk om (extra) zonnepanelen aan te schaffen. De terugverdientijden zijn nog nooit zo gunstig geweest. Lees ook ons artikel Gunstige Terugverdientijd. Maar we moeten beter opletten bij het kiezen van een energiecontract. Welk contract en welke leverancier moet je nu kiezen? Duurzaam Berggierslanden helpt je graag een eindje op weg !

Weet dat er contracten zijn met:

 • Vaste tarieven (1, 2 of 3 jar vast)
 • Variabele tarieven (inclusief het modelcontract)
 • Dynamische tarieven

Bekijk de vlog van Keuze.nl over de verschillen tussen deze typen energiecontracten.

De vlog van Ketelklets ´Welk energie contract moet ik kiezen´ geeft suggesties om te komen tot het juiste contract:

 • Vast contract
  • Je vreest dat stroomprijzen gaan stijgen
  • Je wenst zekerheid / duidelijkheid voor een bepaalde termijn.
 • Variabel contract
  • Je hebt zonnepanelen
  • en je wekt je ongeveer evenveel op dan dat je gebruikt (100% salderen)
  • of je wekt meer op dan je verbruikt, maar let dan vooral op de hoogte van de terugleververgoeding
 • Dynamische tarieven
  • Je hebt geen zonnepanelen
  • of je gebruikt meer stroom dan je opwekt
  • of je kunt je stroomgebruik sturen (bijvoorbeeld elektrisch laden)

Om te komen tot de juiste keuze moet je eerst je eigen energieverbruik en opwek weten.

Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld 2.500 kWh stroom en 1.200 m3 gas (bron: MilieuCentraal)

Op langere termijn houden we rekening met een gasprijs van € 1,45/m3 gas en een stroomprijs van € 0,25 / kWh (bron: MilieuCentraal). Beide bedragen zijn inclusief energiebelasting en BTW.

Naast deze variabele kosten, dus afhankelijk van je verbruik, zijn er ook vaste kosten. Je betaalt netwerkkosten. In Meppel en dus ook onze wijk aan Rendo (gas) en Enexis (stroom).

Je betaalt daarnaast ook vaste kosten aan je energieleverancier.  Deze varieert meestal tussen de €5 en €15 per maand. In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van €7 per maand.

Tot slot ontvang je ook nog een vaste korting op je energiebelasting. Voor 2024 is dit bedrag vastgesteld op € 631. (bron: Belastingdienst) per huishouden.

alle bedragen in dit rekenvoorbeeld zijn inclusief BTW.

Alleen de tarieven die je betaald aan je energieleverancier kunnen variëren. Deze bedragen zijn [oranje] gemarkeerd. Alle overige prijzen liggen vast. Daar hoef je dus niet op te letten bij je keuze.

Bij salderen mag je de ´teveel´ opgewekte stroom in de zomer wegstrepen tegen je verbruik in de winter. Dat geldt zowel voor de stroomprijs als de daarover verschuldigde energiebelasting.

Bij het stroomtarief van de energieleverancier zit nu het probleem. Bij veel zonneschijn konden energieleveranciers dit tegen een gunstige prijs verkopen aan andere klanten zonder zonnepanelen. Dit verdienmodel werkt steeds minder. Steeds meer Nederlanders hebben zonnepanelen en daarmee verdwijnen ze als afnemer van deze´zonnestroom´. Ook wordt de zonnestroom in de zomer steeds goedkoper door het vele aanbod. Mede daardoor stappen klanten zonder zonnepanelen over op een dynamisch contract. Zij profiteren dan van de lage stroomprijzen als de zon schijnt (of de wind waait). De vlog van Ketelklets legt uit hoe energieleveranciers opzoek gaan naar voldoende winst in deze nieuwe marktsituatie.

Wij zijn de bevindingen van Ketelklets nagegaan voor onze wijk. We hebben ons via de website van Essent aangemeld voor een nieuw contract met 2.500 kWh stroom en 1.200 m3 gas.. Allereerst voor een adres in onze wijk, waarvan we weten dat er geen zonnepanelen zijn (zie afbeelding links). Vervolgens hebben we met dezelfde invoer een aanvraag gedaan op het adres van de buren, waarvan we weten er wel zonnepanelen zijn (zie afbeelding rechts).

De kosten voor stroom zijn redelijk vergelijkbaar met ons rekenvoorbeeld. Omdat de gasprijs aanzienlijk is gedaald ben je hiervoor nu voordeliger uit, dan waar MilieuCentraal mee rekent op de langere termijn.

Een verschil in het gastarief zagen we niet. Maar bij stroom krijg je een ander aanbod. De buren met zonnepanelen krijgen geen welkomstkorting. Ook wordt er geen vast contract met een looptijd van 3 jaar aangeboden. Onze conclusie: ´Essent ontmoedigt nieuwe klanten met zonnepanelen om klant bij ze te worden.´

Essent probeert dus klanten met zonnepanelen ´buiten de deur´ te houden. Andere leveranciers berekenen terugleverkosten. Dat worden er steeds meer. Het meest actuele overzicht van de verhoging van de terugleverkosten vonden wij op:

https://www.energievergelijk.nl/onderwerpen/terugleverkosten-zonnepanelen

 

Nu we weten wat voor contract we willen en we weten hoe de energiemarkt werkt, zijn we klaar om energiecontracten met elkaar te gaan vergelijken. Laten we eerst de spoedcursus energiecontracten vergelijken van Ketelklets volgen.

Bij de meeste energieleveranciers met terugleverkosten lopen deze op naar mate je meer stroom gaat terugleveren. Zo niet bij GreenChoice. Deze leverancier hanteert een vaste hogere vergoeding van 14,79 euro per maand voor eigenaren van zonnepanelen (i.p.v. 10,26 voor niet-eigenaren). Daarnaast hanteren ze voor alle klanten een lager ´normaaltarief´ (overdag) dan ´daltarief´ (´s nachts). Daarmee krijg je dus automatisch minder vergoed voor opgewekte stroom overdag dan je in de avonduren betaald. Dus een beetje als dynamische tarieven, niet voor ieder uur maar 2 keer per dag.

GreenChoice heeft een groen imago. Ze leveren vanaf hun oprichting 100% groene stroom en hanteren meestal een aantrekkelijk teruglevertarief. Van oudsher hebben ze daarom veel klanten met zonnepanelen. We verwachten daarom dat dit de richting zal zijn waar ook de andere leveranciers zich naar gaan bewegen.

Wat zijn onze suggesties voor huiseigenaren met zonnepanelen:

 • Allereerst gewoon rustig blijven; eerst nadenken en dan pas handelen
 • Overstappen is vanwege het salderen vaak pas interessant rond de jaarwisseling of juist midden in de zomer
 • Heb je een vast contract, dan verandert er tot het einde van de looptijd helemaal niets
 • Heb je een variabel contract, dan verandert er pas iets als de energieleverancier je daarvan op de hoogte stelt
 • Ga je opzoek naar een nieuwe energieleverancier:
  • sla een leverancier met terugleverkosten over (zo lang die er nog zijn)
  • kijk eerst vooral naar de vaste (maandelijkse) kosten
  • de stroomprijs per kWh is immers bij 100% salderen niet relevant – die krijg je terug
  • lever je meer dan je opwekt; kijk dan ook naar de hoogte van de terugleververgoeding
  • vergelijk! misschien is een energieleverancier met (beperkte) terugleverkosten toch voordeliger in jouw situatie
 • Bij GreenChoice bedragen de terugleverkosten: 12 maanden x 4,53 = 55 euro per jaar
 • Dergelijke bedragen zijn te overzien en verdien je makkelijk terug met je zonnepanelen
 • Het laten (bij-) plaatsen van zonnepanelen blijft nog steeds financieel interessant
 • Probeer je stroomverbruik zoveel als mogelijk te verplaatsen naar de perioden met eigen opwek
 • Over stroom die je direct zelf gebruikt betaal je nooit terugleverkosten. In de toekomst biedt een betaalbare thuisaccu hier soelaas.
 • Hiermee beperk je de eventuele terugleverkosten. Dat pakt ook voordeliger uit als op het salderen op termijn wordt afgebouwd.

Is een dynamisch contract een optie?

En dan nog een leuke uitsmijter, zoals jullie van ons gewend zijn! Het credo was ´neem geen dynamisch contract als je zonnepanelen hebt en 100% saldeert, je krijgt dan te lage prijs voor je eigen opgewekte zonnestroom en betaald meer als het donker of winter is´. Maar klopt dat wel ? Heeft iemand dat uitgerekend in de huidige markt?

Over de opgewekte stroom, die je direct zelf gebruikt, betaal je nooit een stroomprijs, ook niet de energiebelasting daarover. Bij de meeste huishoudens ligt dat aandeel op ongeveer 30% van de totaal opgewekte stroom door de zonnepanelen. Door je stroomverbruik te verschuiven eventueel met een thuisaccu, kan dat aandeel maximaal oplopen naar 70%.

Bij salderen kun je de variabele stroomkosten verrekenen met je stroomverbruik. Bij een vast en variabel contract zijn is de stroomprijs gelijk. Dus betaal je per saldo niets. Bij een dynamisch contract varieert het stroomtarief per uur, De energiebelasting blijft wel gelijk en kun je dus wel 100% salderen. Uit het voorbeeld van de energienota blijkt dat de energiebelasting ongeveer de helft is van het stroomtarief.

Maar wat krijg je voor je opgewekte stroom bij een dynamisch contract van de energieleverancier?

We hebben dit gemeten bij een huishouden met ongeveer de helft van de panelen op het zuidoosten en de helft van de panelen op het zuidwesten. In 2023 werd in totaal 3.586 kWh teruggeleverd, waarvoor 906 euro (inclusief energiebelasting) werd ontvangen. Dat was dus 25,3 cent per kWh. Omdat de energiebelasting voor 2024 met 2,1 cent is verlaagd, zal dit het komende jaar 23,2 cent per kWh hebben opgeleverd.

Liggen je panelen ongunstiger (dus meer weg van het zuiden) dan leveren ze financieel meer op. Met name in ochtend en zeker vanaf 17:00u liggen de (dynamische) stroomprijzen hoger.

 

En wat betaal je dan bij een dynamisch contract voor je stroom?

Na de extreme prijzen in de zomer van 2022 staan de prijzen weer op een normaal niveau (6 cent per kWh in februari 2024). Over geheel 2023 lag de gemiddelde prijs op 9 cent per kWh, maar deze fluctueerde dus per uur. Hierover betaal je nog wel energiebelasting, BTW en een inkoopvergoeding. Op basis van het prijspeil 2024 betaal je dan ( 9 cent + 1,18 cent inkoopvergoeding + 10,9 cent energiebelasting ) x 121% BTW=  26,3 cent per kWh. Dit kwam overeen met de eindafrekening van het huishouden in dit voorbeeld.

Nu zul je vast denken: ´Maar dan ben ik toch voordeliger met een variabel of vast contract, als ik 100% kan salderen !!!´. Inderdaad krijg je 3,1 cent per kWh minder voor het salderen. In dit geval is dat dus 3.586 kWh x 3,1 cent / kWh = € 111 per jaar ofwel € 9 per maand.

Bij de meeste dynamische contracten betaal je een vaste maandelijke vergoeding van € 5 tot 6 per maand. GreenChoice verhoogt nu deze vaste vergoeding voor eigenaren van zonnepanelen naar bijna €15 per maand. Daarmee compenseer je dus het nadeel per kWh.

Kortom het maakt weinig verschil meer. Dus zelfs bij 100% salderen kun je  ook kiezen voor een dynamische contract. Gebruik je iets meer stroom (wellicht na aanschaf EV of warmtepomp) dan profiteer je van de dynamische tarieven. Wek je juist meer dan je gebruikt? Het teruglevertarief bij een dynamische contract ligt in dit geval dus hoger dan de 5 cent per kWh van bijvoorbeeld GreenChoice. 

Overweeg je een dynamisch energiecontract? Lees dan zeker ook ons bericht: ´Zoektocht dynamische tarieven´

Bovenstaand bericht is geen persoonlijk advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het bericht dient uitsluitend ter inspiratie van bewoners uit Berggierslanden om duurzame alternatieven in overweging te nemen. Help jij ons om de informatie uit dit bericht actueel en objectief te houden? Meld uw perspectief en relevante aanvullingen in een reactie op dit bericht. Wij zullen dit bericht indien nodig aanpassen. Op deze manier houden we al onze buren op de hoogte.