Vandaag is een netcongestie-onderzoek uitgekomen, waarbij is gekeken naar het aantal meldingen bij de netbeheerder per postcode in het eerste kwartaal van 2024. Onder meer het RTL-nieuws bericht over dit onderzoek. Het onderzoek is uitgevoerd door Jeroen.nl. Wij als duurzaam Berggierslanden wisselen sinds enkele weken informatie uit over voordelige dynamische energietarieven, zie ons artikel zoektocht-dynamische-tarieven. Jeroen heeft ons vanmorgen zijn de database met de onderzoeksresultaten gemaild. Met deze informatie konden wij snel een analyse maken voor de hele wijk Berggierslanden en de gemeente Meppel als totaal.

Uit de data-analyse door Jeroen blijkt dat er in het postcodegebied 7944 (Berggierslanden/Koedijkslanden) in het eerste kwartaal van 2024 geen enkele melding van overspanning is ontvangen. Dat is een hoopgevend signaal. Wij schatten namelijk dat ongeveer 70% van de koopwoningen in Berggierslanden nu zonnepanelen op het dak heeft liggen. Mogelijk dat de ingezette netverzwaring in Berggierslanden mede heeft geleid tot dit goede resultaat. Op deze manier kunnen wij onze zonnestroom blijven terugleveren aan het stroomnet.

Wij hebben gelijk ook de informatie voor de gemeente Meppel (postcodegebieden 7940 t/m 7944) in totaliteit doorgenomen. In de gehele gemeente Meppel, dus inclusief Nijeveen, Rogat en De Schiphorst, is in het eerste kwartaal van 2024 slechts 1 melding binnengekomen bij Enexis. Deze melding was afkomstig van de postcode 7942 NW. In dat postcodegebied liggen de woningen aan de Vossestaart (= Nieuwveenselanden).