Wie zijn wij ?

Duurzaam Berggierslanden is gestart door zeven bewoners uit de woonwijk Berggierslanden te Meppel. Gezamenlijk zetten wij ons in om samen met onze buren de woonwijk zo duurzaam als mogelijk te maken.

Het initiatief is in 2017 opgestart door (van links naar recht op de foto) Klaas Hummel, Gerhard Rinsma, Andreas Hartman, Herm Langendijk, Jannie Bloemert, Judith van Elderen en Jan Meijer. Je kunt contact met ons opnemen via het formulier onderaan deze pagina.

Onze kernwaarden

  • wij zijn geen vakspecialisten, maar werken belangeloos en zijn onafhankelijk
  • duurzaamheid is leuk en levert meestal financieel voordeel
  • duurzame oplossingen horen betaalbaar en financierbaar te zijn
  • is dat laatste  (nog) niet het geval, dan zijn we daar open over
  • bij voorkeur sluiten we aan bij praktijkervaring van buurtbewoners
  • we hebben oog voor ieders situatie en respecteren persoonlijke opvattingen
  • we doen het samen en helpen elkaar waar nodig
  • kortom gedrag dat je van een goede buurman/vrouw mag verwachten

 

leden_duurzaam_Berggierslanden

Onze missie op langere termijn

Berggierslanden vinden wij de mooiste en gezelligste wijk van Nederland. We gaan nu een stap verder en streven ernaar om de eerste fossielvrije woonwijk van Nederland te worden. Vanaf dat moment is ons leven niet meer afhankelijk van fossiele energiebronnen en de dubieuze regimes, die het produceren. Voor de verwarming van onze woningen, warm water, koken en (elektrische) apparaten gebruiken we dan alleen nog duurzaam, bij voorkeur lokaal, opgewekte energie. Datzelfde geldt voor ons eigen vervoer. Dat wordt voornamelijk elektrisch. Dat geldt ook voor alle toeleveranciers aan onze wijk. Ook veranderen we stap voor stap onze consumptie, zodat ook alles wat we aanschaffen in (web)winkels, volledig fossielvrij is geproduceerd. Daarnaast verbeteren we de biodiversiteit in de onze wijk en gaan we hittestress te lijf. Goed geïsoleerde (nieuwbouw-)huizen zijn in de winter erg prettig, maar tijdens hittegolven zijn schaduw en koelte wel zo aangenaam. Met de verplichte haag op de erfgrens en het mooie openbare groen en water in onze wijk, zijn belangrijke eerste stappen gezet. Groene daken, (nog) groenere tuinen en meer doorgroeibare en waterdoorlatende verhardingen, zonwering en warmtepompen gaan ons daar verder bij helpen.

” …we denken dat het kan en we weten dat het moet ! “

Onze belofte op korte termijn

Dromen over een verre (en deels nog ongewisse) toekomst is leuk, maar concrete stappen zetten is beter. Bij de start van het initiatief Duurzaam Berggierslanden in 2017 hebben wij ons het volgende tot doel gesteld:

  • vóór 2025 zal ons gezamenlijk gasgebruik met ten minste 20% zijn gedaald.
  • vóór 2025 heeft meer dan de helft van onze woningen zonnepanelen op het dak liggen

Destijds vonden zelfs experts onze doelstelling wel erg ambitieus. Op dat moment lagen er namelijk in onze wijk bij slechts 5% van de huizen zonnepanelen op het dak en bij de term ”warmtepomp’ haalde het overgrote deel van ons hun schouders op. Inmiddels (eind 2021) lijken onze doelstellingen opeens binnen handbereik te komen. Het aanwezige enthousiasme bij buren, die al concrete stappen hebben gemaakt, werkt aanstekelijk op anderen. Met de razendsnelle maatschappelijke ontwikkelingen, maar ook dankzij de beschikbare en vooral ook betaalbare technieken, lijken wij onze doelen te gaan bereiken. Lees meer daarover in onze Blog-berichten en over de lopende en afgeronde Wijkacties op deze website.

Contactformulier

6 + 4 =