Naast de verduurzaming van onze woonwijk zou stadslandbouw in Berggierslanden een mooie aanvulling zijn. Maar waar is grond beschikbaar in onze wijk en hoe vinden we een boer(-in)? Begin dit jaar kwamen we in contact met het initiatief van Michaël Mans en Salomé Steinmetz uit Ruinerwold. Zij willen graag wekelijkse groentepakketten telen op een biologisch-dynamische wijze. Deze wijze gaat verder dan biologisch. Met het houden van ossen, paarden, kippen, een bijenvolken, het onderhouden van grasland en het verbouwen van 4 hectare graan vormt het bedrijf in Ruinerwold een zo goed als gesloten kringloop. Michaël en Salomé willen daar graag biologische groenten aan toevoegen. Niet produceren voor de supermarkt, maar direct lokaal verkopen! Dus waar het landbouwakkoord is gestrand, gaan zij gewoon verder …

Michaël en Salomé    bron: Dagblad van het Noorden met een foto van Wilbert Bijzitter

In het vroege voorjaar van 2023 is gestart met 40 huishoudens uit de regio waaronder ook uit Meppel en Berggierslanden. Ieder huishouden heeft vooruit betaald om zaaigoed te kunnen bestellen. Dat was in april best een beetje spannend. Het voorjaar was erg nat en koud. Met de recente warmte en droogte zijn we dat allang weer vergeten. In mei kwamen de eerste groentepakketten van het land. De toen nog beperkte oogst paste prima bij 40 gezinnen. Maar de groenten groeien nu uitbundig. De komende weken kan er voor veel meer huishoudens groente worden geoogst. Hiernaast staat een foto van een groot pakket.

Dus lijkt het jou leuk om komende zomer wekelijks een groentepakket op te halen in bij BelleMarie in Ruinerwold? Lees de flyer hiernaast en neem direct contact op met Groentemans via e-mail. Wekelijks op maandag tussen 16:00u en 19:00u kun je dan een groentepakket ophalen. Geef direct ook aan welke weken je geen pakket wil ontvangen, in verband met je vakantie. Michaël en Salomé oogsten alleen wat er die dag wordt opgehaald, om hun producten zo vers mogelijk te houden.

Op deze manier wordt koken leuk, zeker ook met kinderen. Je eet volledig met de seizoenen mee en de variatie aan groenten is groot, waaronder paksoi, koolrabi, venkel, lente-ui, uien, diverse soorten sla. Het is soms even Googlen naar de groente en lekkere recepten. Ook samen met de kinderen de doperwten, kapucijners en tuinbonen uit de peulen halen is leerzaam. En wij kunnen uit eigen ervaring melden: “Die smaken heel anders dan uit pot, blik of diepvries van de supermarkt!”