Om je energierekening te verlagen, kun je je gebruik verminderen of investeren in duurzame maatregelen. Maar met meer kennis over de werking van de energiemarkt kun je extra besparen op je energienota. We behandelen de volgende opties: 

  1. switchen van energieleverancier
  2. overstappen op dynamische gas- en stroomtarieven
  3. stroomverbruik gedurende de dag optimaliseren

 Je kan hiermee soms wel 65% op je stroomkosten besparen. Lees verder en laat je verrassen !

Switchen van energieleverancier

WAARSCHUWING !

Vanwege de onzekere situatie op de energiemarkt bieden de meeste energieleveranciers momenteel (sept 2022) geen nieuwe contracten aan met een vaste looptijd. Heb je (nog) een vast contract? Dan is overstappen nu vaak zeer onvoordelig. Loopt je contract binnenkort af? Wacht dan eerst de nieuwe tarieven af. De tarieven van de oude leverancier zijn vaak voordeliger dan overstappen. Dynamische tarieven zijn mogelijk wel een aantrekkelijke optie (lees dit aritkel). Heb je per direct een nieuw contract nodig? Benader enkele leveranciers rechtstreeks. Bekijk ook de optie van dynamische tarieven.

 

Laten we begin met een optie die de meeste buren wel kennen. Het vergelijken van de tarieven van verschillende leveranciers. Hiervoor zijn diverse websites beschikbaar. Hierbij enkele linkjes naar vergelijkingssites.

In een goed werkende markt is jaarlijks overstappen lonend. Op dit moment (september 2022) is het aanbod echter zeer beperkt. Vanwege de onzekere situatie op de energiemarkt bieden de meeste energieleveranciers momenteel geen contracten aan met een vaste looptijd. Wie wil overstappen, komt daardoor automatisch op een variabel stroom- en gastarief uit op basis van een zogenaamd model-contract. Daarnaast zijn de tarieven extreem hoog, waardoor nu overstappen vaak niet loont. Loopt je contract binnenkort af, wellicht biedt een dynamische tarief hierin uitkomst. Lees hieronder over deze optie.

Belangrijk om te weten:  Hoewel de meeste leveranciers ontbreken op de vergelijkingssites, zijn ze wettelijk verplicht om je te accepteren als klant. Ook de aanmeld-button hebben veel leveranciers van hun website verwijderd (erg flauw hoor!). Dus benader deze partijen direct per e-mail of telefoon. 

Op basis van welke tarieven vergelijk je aanbiedingen van leveranciers? Het beste kun je de leveranciers vergelijken op basis van de (kale) stroomprijs (per kWh), de (kale) gasprijs (per m3) en de vaste leveringskosten. Alle overige kosten, zoals belasting (BTW is tijdelijk verlaagd van 19% naar 9%), opslag duurzame energie, vermindering energiebelastingen en netbeheer; staan vast en zijn onafhankelijk van de leverancier. Veel buren in onze wijk hebben zonnepanelen. Als je na salderen nog levert aan het net is ook een hoog terug-levertarief interessant. Gaslicht.com geeft een overzicht van de van deze terug-levertarieven. Dit terug-levertarief wordt steeds belangrijker naarmate de saldering vanaf 2023 stapsgewijs wordt afgebouwd tot 2031. Lees meer daarover op dezelfde pagina van Gaslicht.com. Maar zoals reeds gemeld is overstappen nu meestal niet voordelig, als je nog een vast contract hebt!

Werking van de energiemarkt

Om (verder) te kunnen besparen op je energierekening moet je begrijpen hoe de contractprijs ontstaat. In Nederland wordt alle stroom verhandeld op de APX en al het aardgas op de TTF. De prijzen komen tot stand door de confrontatie van de vraag (consumenten en bedrijven) en het aanbod (energieproducenten). Omdat we aardgas kunnen opslaan is deze prijsontwikkeling over tijd bezien relatief stabiel. De prijsontwikkeling van stroom fluctueert over de tijd. Ons gebruik varieert sterk over de dag. Duurzame opwekking door zon en wind is ook niet constant en de opslag ervan is (nog) bepekt. Daardoor is de stroomprijs laag (soms zelfs negatief) op momenten dat er veel duurzame energie wordt opgewekt. De stroomprijs stijgt als dure gascentrales moeten bijspringen. In een artikel op NU.nl wordt de figuur van hiernaast uitgelegd. Onze energieleveranciers handelen dus op de APX en TTF. Op basis daarvan komen zij tot prijzen van variabele contracten en (voorheen) van contracten met een looptijd van 1, 2, 3 of 5 jaar.

bron: NU.nl

Dit plaatje is afkomstig uit een extra artikel van NU.nl. Je hebt een inlog nodig van DPG media; de uitgever van NU.nl, om het volledige artikel te kunnen lezen. Een account kun je gratis aanmaken. Op NU.nl staan veel informatieve artikelen over klimaatverandering en de energietransitie.

Overstappen op dynamische gas- en stroomtarieven

Maar hoe kunnen wij als bewoners nu profiteren van de handel op de APX en de TTF? Simpel: enkele leveranciers berekenen deze marktprijzen van stroom en gas direct aan je door. Ze vragen hiervoor een maandelijkse vergoeding; de zogenaamde leveringskosten. Deze leveringskosten zijn gelijk en soms zelfs lager dan bij andere ‘gewone’ leveranciers. Soms rekenen ze ook nog een kleine opslag per kWh of m3 gas.

Het voordeel voor de leverancier is dat zij geen enkele risico lopen op prijsveranderingen. Ze hoeven dus ook geen (lange-) termijncontracten aan te gaan om de prijsrisico’s te beperken. Het voordeel voor ons als consument is een lagere, maar wel variabele, prijs. Dit systeem is vergelijkbaar met een variabele of vaste hypotheekrente. Je betaalt een hogere rente voor zekerheid voor een langere periode. Er is ook een verschil. Bij stroom en gas kun in bepaalde mate sturen op je verbruik. Daarover later meer. 

Op de gezamenlijke website van enkele leveranciers lees je meer over de werking van dynamische tarieven. Vanuit dit gezamenlijke initiatief bieden momenteel (september 2022) Easy Energy, Tibber en Frank Energie dynamische tarieven aan consumenten. Je gastarief varieert dan per dag en je stroomprijs varieert zelfs per uur. Een slimme meter is daarom verplicht bij deze contracten. Tibber biedt alleen stroom aan. Dus voor gas blijf je bij je huidige leverancier. Easy Energy en Frank Energie bieden zowel gas als stroom aan. Maar ook hier heb je de keuze om voor het gas te blijven bij je huidige leverancier. Bij een lopende contract op basis van de oude gasprijs is dat waarschijnlijk een verstandigere keuze. Ook is Zonneplan; in onze wijk bekend van de zonnepanelen, inmiddels gestart met het aanbieden van dynamische tarieven. Waarschijnlijk zullen binnenkort meerdere leveranciers volgen.

Hoe werken dynamische tarieven?  Iedere middag worden de marktprijzen voor gas en stroom voor de daarop volgende dag vastgesteld. Dus dagelijks wordt je op de hoogte gebracht van het nieuwe tarief via e-mail of een app. Op de website van Easy Energy kun je de historische tarieven bekijken vanaf 2017. In dat jaar begonnen zij met het aanbieden van dynamische tarieven. Wat kunnen we met deze kennis en op welke manier kun je je energierekening verlagen? Aan de hand van twee rekenvoorbeelden lichten we dat toe.

rekenvoorbeeld 1

figuur 1: het aanbod variabel contract van Mega met de voorwaarde dat tarieven maandelijks kunnen worden aangepast. bron: Independer.nl

We zoeken vandaag (17 sept 2022) op de vergelijkingssite van Independer. We gebruiken de postcode 7944 met een jaarverbruik van 1.300 m3 gas en 3.500 kWh stroom. Voor het gemak gaan we uit van een situatie zonder zonnepanelen. We krijgen slechts 1 aanbieding. Het voorschotbedrag bedraagt €678 per maand (zie figuur 1). Dat is wel even schrikken! De leverancier; Mega; rekent €0,95 per kWh, €3,79 per m3 gas en (vaste) leveringskosten van €8,72 per maand voor stroom en €8,72 per maand voor gas.  De totale leveringskosten komen daarmee op €209 excl. BTW op jaarbasis. Het betreft hier de (kale-) tarieven zonder BTW, vermindering energiebelastingen en de netbeheerskosten.

figuur 2: gemiddelde gasprijs in 202 per maand op van basis dynamische prijzen. bron: EasyEnergy

figuur 3: gemiddelde stroomprijs in 2022 per maand op basis van dynamische prijzen. bron: EasyEnergy

Laten we het aanbod van Mega eens vergelijken met de tarieven van Easy Energy. De maandelijks vaste leveringskosten bedragen dan €4,50 voor (groene) stroom en €4,50 voor gas, deze bedragen zijn inclusief 9% BTW. Daarnaast wordt een kleine opslag van €0,004 per kWh en €0,04 per m3 gas berekend en dat levert de dynamische prijzen zoals die op de website  worden getoond. Bij het opgegeven jaarverbruik komen de leveringskosten op €180 op jaarbasis incl. BTW. Dat is dus iets voordeliger dan Mega.

De dynamische gasprijs over 2022 bedroeg gemiddeld €1,55 per m3 (zie figuur 2). Alleen in augustus lag deze gemiddelde prijs met €2,55 per m3 aanmerkelijk hoger. Op 30 augustus lag de gasprijs het allerhoogst met €3,47 per m3 gas. Kortom het aanbod van Mega is qua gas ruim 2x duurder dan de gemiddelde dynamische marktprijs. Extra zekerheid voor de komende winter biedt dit contract je echter niet, want Mega heeft het recht om de tarieven maandelijks aan te passen.

Bij de stroom zien we een soortgelijk beeld. De dynamische stroomprijs in 2022 bedroeg gemiddeld €0,30 per kWh (zie figuur 3). Alleen in augustus lag deze gemiddelde prijs met €0,49 per kWh aanmerkelijk hoger. Op 26 augustus tussen 8:00 en 9:00 was de  stroomprijs het hoogst met €0,88 per kWh. Kortom het aangeboden stroomtarief van Mega is ruim 3x duurder dan de gemiddelde dynamische stroomprijs over 2022. En omdat Mega het recht heeft om de tarieven maandelijks aan te passen, biedt het je weinig extra zekerheid.

Misschien lijkt je een dynamische stroomtarief interessant, maar behoudt je liever het (vaste) gastarief van bij je huidige leverancier. Voor huishoudens die een alternatief hebben voor gas (of het nieuwe tarief simpelweg niet kunnen of willen betalen) kan het interessant zijn om nu te kiezen voor een dynamisch gastarief en gedurende de winter de prijsvorming nader te bezien. Om vervolgens alsnog te stoppen met het verbruik van gas als de prijzen te hard stijgen. 

rekenvoorbeeld 2

figuur 4: de stroomprijs per uur op 28 augustus 2022 op basis van dynamische prijzen. bron: EasyEnergy

Eind augustus 2022 lagen de stroomprijzen dus historisch hoog (zie rekenvoorbeeld 1). In nieuwe contracten steeg de kWh-prijs tot meer dan €0,80, zoals ook in het aanbod van Mega. De gemiddelde inkoopprijs lag in die laatste weken van augustus inderdaad op dat niveau. Maar bijvoorbeeld op 28 augustus tussen 12:00 en 17:00 was het tarief nagenoeg nul (zie figuur 4). Dus meer dan voldoende tijd voor een wasje, zelfs met droger, de airco aan en tegelijk een elektrische auto opladen van 20% naar 80%. Ook in de winter zie je dat stroomprijzen overdag (en ’s nachts) iets lager liggen en het algehele prijsniveau daalt als er veel wind is. Dus het ideale het moment om je (hydride-)warmtepomp ietsje harder te laten werken of het voorraadvat voor het tapwater weer op te warmen (vaak 2 x per dag).

Kortom zijn dynamische tarieven financieel een zeer interessante optie. Maar hoe werkt dat in de praktijk. Moeten we straks om het uur al onze stekkers in en uit het stopcontact trekken? Kortom hoe gaan we ons stroomverbruik gedurende de dag optimaliseren, maar houden we een prettig leven.

Stroomverbruik gedurende de dag optimaliseren

Een van energieleveranciers met dynamische tarieven is Tibber. Ze zijn in Noorwegen marktleider in het aanbieden van dynamische tarieven. Tibber biedt sinds kort haar diensten ook in Nederland aan. Luister de podcast met Rens Schoorl van Tibber en ontdek dat:

  • Je nu al in Nederland kunt kiezen voor een aparte leverancier voor gas en stroom.
  • Je nu al je stroomrekening kunt verlagen door op de juiste momenten stroom af te nemen.
  • Je met power-ups je huis nog slimmer kan maken en de stroomrekening nog verder kunt verlagen (tot wel 65%!), zonder dat je dagelijks de tarieven hoeft te checken.

De voordelen uit de podcast zijn niet slechts voorbehouden aan Tibber-klanten in Noorwegen. De slimme apparaten zijn ook nu al te koop. In de webshop van Tibber maar ook via diverse andere (web)shops. Met enkele slimme schakelaars kom je zelf vast ook al een heel eind. Ard Jonker uit Utrecht ging een stapje verder en ontwikkelde zelf een app, waarmee hij de elektriciteitsprijs monitort. Hij verdient aan energie in plaats dat het geld kost. Bekijk de videoreportage of lees het artikel op de website van EenVandaag. Zelf apps ontwikkelen is voor de meesten van ons niet haalbaar. Maar nieuwe alternatieven komen op de markt. Zo levert Zonneplan een energiecontract op basis van dynamische tarieven en daarbij biedt zij een eigen app. Frank Energie biedt naast een eigen app de koppeling met de laadapp voor EV’s van Jedlix aan. Kortom diverse mogelijkheden om nu al te besparen op je energierekening. En er volgen zeker nieuwe ontwikkelingen op dit gebied.

Rappotage over dynamische energietarieven met Art Jonker en Zonneplan. bron: EenVandaag

update januari 2023

Het aantal aanbieders van dynamische contracten neemt gestaag toe. Ook stappen steeds meer huishoudens over op een dynamisch contract. Vanuit eigen ervaring kunnen wij melden dat de tarieven aanmerkelijk lager liggen dan bij een vast of variabel contract. Met veel zonnepanelen op je dak en de mogelijkheid tot salderen is het even rekenen of het in jouw situatie wel een voordelige keuze is. Zonder pv-panelen of bij hoger stroomverbruik door het lader van een elektrische auto, ben je bijna altijd goedkoper uit met een dynamisch contract. Helemaal als je ook nog bereid bent om (in de winter) de starttijd van vaatwasser, droger en wasmachine te verschuiven naar de nacht.

Nu.nl heeft een onderzoek gedaan naar de ‘verborgen’ kosten bij een dynamisch contract. De titel ‘Energie tegen marktprijzen? Dat is niet altijd zo voordelig als het lijkt‘, is wat ons betreft misleidend. Vaak ben je namelijk wel voordeliger uit. Echter hun vergelijking van opslagen op het markttarief per aanbieder is zeer interessant, bij een afweging van een overstap.

update 1 juli 2023

Pas op … zwaar negatieve stroomprijzen !

De energietransitie gaat veel harder dan velen denken. Wellicht heeft u in het nieuws gelezen over perioden met negatieve stroomprijzen. Als je daarvan wil profiteren, moet je wel een dynamisch energiecontract hebben, zoals we in dit artikel bespreken.

Maar morgen tussen 12:00u en 16:00u gaat er echt iets extreems gebeuren. Het waait redelijk, de zon schijnt en het is een zondag en dus een lage vraag naar stroom. “So what!” horen wij je denken. Als je het niet weet, zul je er ook niets van merken. Maar in de genoemde periode is de dynamische stroomprijs 43 cent / kWh NEGATIEF. Daar is de energiebelasting, in dit geval circa 7 cent, al vanaf gehaald.

Een rekenvoorbeeld: Je hebt een elektrische auto en een eigen laadpaal op 3 fasen. Je kunt dan laden met maximaal 11 kW. Over die periode van 4 uur is je stroomverbruik dan 4 uur x 11 kW = 44 kWh. Je ontvangt voor deze laadbeurt dan 44 kWh x 43 ct./kWh =  € 18,92. Afhankelijk van je automerk zit de accu dan voor 50% tot 100% vol. Jazeker je leest het goed: ”je ontvangt bijna 19 euro voor een (bijna) volle accu”

Echter produceren je pv-panelen volop en heb je bijna geen eigen verbruik 🙁  … dan ben je blij met een vast of variabele stroomcontract 😊

Bovenstaand bericht is geen persoonlijk advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het bericht dient uitsluitend ter inspiratie van bewoners uit Berggierslanden om duurzame alternatieven in overweging te nemen. Help jij ons om de informatie uit dit bericht actueel en objectief te houden? Meld uw perspectief en relevante aanvullingen in een reactie op dit bericht. Wij zullen dit bericht indien nodig aanpassen. Op deze manier houden we al onze buren op hoogte.