Laten we gelijk met de deur in huis vallen

Financieel bezien is er eigenlijk maar 1 advies: “schaf per direct pv-panelen aan”

Rick van de Westelaken maakt dit op zijn YouTube kanaal KetelKlets in oktober 2021 heel duidelijk. Als deze video je niet overtuigd, is verder lezen eigenlijk zinloos! 

Overwegingen

Het installeren van zonnepanelen (of beter gezegd pv-panelen) op het eigen dak heeft de afgelopen 7 jaar een enorme vlucht genomen in Berggierslanden. De belangrijkste redenen zijn:

 • toegenomen klimaat bewustzijn bij bewoners
 • pv-panelen zijn goedkoper en mooier (full-black) geworden
 • salderingsregeling (vooruitzicht op afbouw van de regeling is  
 • teruggave van de BTW (21% korting)
 • stijging van de stroomprijzen
 • meer behoefte aan stroom: warmtepomp, elektrisch rijden en inductie koken 
 • Financieel is het een zeer lucratieve investering
 • toename van het aantal ervaren en betrouwbare installateurs
 • Goede ervaringen van andere buren

Stappenplan

 1. Bedenk eerst hoeveel stroom je wil opwekken. Het eigen jaarverbruik, gemiddeld 3.500 kWh in Berggierslanden, kan hierbij een uitgangspunt zijn. Mogelijk wil je alvast inspelen op je toekomstig verbruik. Denk dan aan elektrisch rijden (circa 180 kWh/ 1.000 km) en een warmtepomp (1.000 kWh – 4.000 kWh, afhankelijk van je woning en hybride of all-electric). De warmtepomp verbruikt vooral in het stookseizoen, terwijl je juist de meeste stroom opwekt van april t/m september.
 2. Bedenk op welke dakvlakken je de zonnepanelen wil laten installeren. De website meppel.duurzaamheidskaart.nl/zonnekaart is daarbij een erg handige tool. Je vindt hier luchtfoto’s met de zoninstraling je eigen dak, zoals beschikbaar gesteld door de gemeente Meppel.
 3. Een zonnepaneel gericht op het zuiden levert de meeste stroom op. Met de afbouw van de salderingsregeling wordt het steeds interessanter om de eigen opwek, zoveel als mogelijk te laten aansluiten bij het eigen verbruik. Een zogenaamde Oost – West opstelling wordt daarmee aantrekkelijk. Veel buren vragen zich af of zonnepanelen nog aantrekkelijk zijn bij de afbouw van de salderingsregeling. Hierover kunnen we duidelijk zijn: Ja ! Lees meer op bijvoorbeeld Milieu Centraal en bekijk het de vlog van KetelKlets over dit onderwerp. 
 4. Bel een installateur voor een offerte! Kijk bijvoorbeeld naar installateurs die deelnamen aan onze wijkactie: Collectieve inkoop zonnepanelen. Maar wellicht is het nog beter om gewoon bij je buren aan te bellen. De meerderheid in Berggierslanden heeft immers zonnepanelen. Vraag naar hun ervaringen met de installateur. Het is helemaal handig om aan te bellen bij buren met een vergelijkbaar dakoppervlak en zonoriëntatie.
 5. In de vlog van Ketelklet wordt gesproken over een aanschafprijs van €0,70 tot €1,00 per WattPiek (WP) exclusief BTW (krijg je terug). Onze ervaring is dat door de gestegen energieprijzen, de vraag naar installateurs enorm is. Wij zien momenteel (augustus 2022) prijzen van €1,00 oplopend tot €1,50 per WP, waarmee de aanschaf nog steeds financieel zeer aantrekkelijk is. Ook bij de stapsgewijze afbouw van de saneringsregeling, zie bijgaande video.
 6. Vraag de BTW op je zonnepanelen terug. Hierover is veel informatie beschikbaar, zoals ook bij Milieu Centraal.
 7. Je bent wettelijk verplicht om een installatie die energie levert aan het netwerk, zoals een PV-installatie, aan te melden via de netbeheerder. Dit zorgt ervoor dat de netbeheerder ervan op de hoogte is en kan inschatten of een netverzwaringen in onze wijk nodig is. Het aanmelden van je installatie gaat heel snel en makkelijk via www.energieleveren.nl.
 8. Heb plezier van de aanschaf van je zonnepanelen. Wij hebben nog nooit een reactie gehad van een buur, die achteraf spijt had van de aanschaf van zonnepanelen, alleen dat ze het niet veel eerder hadden gedaan !

Hierbij enkele links naar rekenmodellen en stappenplannen van derden.

Bovenstaand bericht is geen persoonlijk advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het bericht dient uitsluitend ter inspiratie van bewoners uit Berggierslanden om duurzame alternatieven in overweging te nemen. Help jij ons om de informatie uit dit bericht volledig, actueel en objectief te houden? Meld uw perspectief en relevante aanvullingen in een reactie op dit bericht. Wij zullen dit bericht indien nodig aanpassen. Op deze manier houden we al onze buren op hoogte.