In dit artikel gaan we aan de slag met de overstap naar elektrisch koken. Koken op elektriciteit doen we allemaal. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van je (stoom-)oven, waterkoker, magnetron, bakplaat, gourmetstel, frituurpan of Airfryer. Volledig overstappen vereist, dat je ook afscheid neemt van je vertrouwde gaskookplaat. Het effect op je jaarlijkse gasverbruik is beperkt, met 37 m3 aardgas voor een gemiddeld huishouden. Het grote financiële voordeel behaal je door (op termijn) je gasaansluiting helemaal op te zeggen. Nadat je woning zogenaamd ‘all-electric’ is geworden (warmtepomp) spaar je de jaarlijkse netwerkkosten en de vaste leveringskosten voor gas uit. Het vervangen van je gaskookplaat vergt een investering. Stap daarom over op een voor jou geschikt moment. Denk aan een defecte gaskookplaat of de modernisering van je keuken. Zo voorkom je later onnodige kosten.

deelauto-Berggierslanden

Keuze

Welke opties kun je in overweging nemen bij de aankoop van een elektrische kookplaat

deelauto-Berggierslanden

De praktijk

instructievideo’s

Rekenvoorbeeld

Wat kost de aanschaf van een elektrische kookplaat en met welke bijkomende kosten moet je rekening houden

Gasloos | duurzaam Berggierslanden

Gebruikskosten

Wat kost het gebruik van een elektrische kookplaat ten opzichte van koken op aardgas

Keuzes in elektrisch koken

Ter vervanging van je gaskookplaat heb je de volgende opties:

 1. inductiekookplaat
 2. Keramische kookplaat
 3. halogeen kookplaat
 4. elektrische kookplaat

Koken op inductie staat met stip op de 1ste plaats. De ruime meerderheid van buren kiest bij een overstap voor inductie. Dat is niet verrassend want koken op inductie kent vele voordelen, zoals:

 • het verwarmen gaat bij inductie heel direct harder en zachte, vergelijkbaar met gas
 • niet de kookplaat, maar alleen de pan wordt heet
 • je kunt het gas niet meer per ongeluk open laten staan, inductie is dus veiliger
 • de kookplaat is helemaal vlak zonder branders en erg makkelijk schoon te houden
 • inductie biedt extra mogelijkheden, zoals timers, koppelen van pitten, temperatuur instellen per pan.
 • het is een voordelige manier van elektrisch verwarmen door de inductietechniek (magneetveld in de bodem van de pan)
 • er ontstaan geen verbrandingsgassen in je woning; een afzuigkap is nog wel nodig voor vrijkomend vocht en geuren
 • De World Health Organisation (WHO) geeft aan dat in woningen waar op gas wordt gekookt kinderen 20% meer risico op longklachten lopen (zie blz. 247 van de Guidelines Indoor Air Quality)
 • aanzienlijk minder slijtage van je pannen (geen open vuur)
 • aanschafprijs is niet wezenlijk hoger dan bij gas, elektrisch of halogeen 

 Voor de meeste mensen is koken op inductie de beste keuze. Ben je gevoelig voor elektromagnetische velden? Dan is de keramische kookplaat waarschijnlijk een beter alternatief. Heb je een pacemaker? Overleg dan eerst met een specialist. Een inductie kookplaat kan soms de instelling van je pacemaker veranderen. Een keramische plaat geeft géén elektromagnetisch veld en is dan veiliger.

Overstap naar inductie in de praktijk

Wij kunnen onszelf als duurzaam Berggierslanden de tijd besparen voor het schrijven van een artikel over elektrisch koken. Francesca Kookt heeft over dit onderwerp in samenwerking met Natuur & Milieu een viertal duidelijke instructievideo’s gemaakt. Alle aspecten worden daarbij behandeld. Van typen kookplaten, geschiktheid van pannen tot de aanpassing van je aansluiting. De video’s dateren uit 2017, maar de informatie is nog steeds actueel. Zoek je nog lekkere recepten, bekijk ook dan de artikelen op de website Francesca Kookt.

Rekenvoorbeeld

De website van Natuur & Milieu geeft een overzicht van de gemiddelde kosten van de overstap naar koken op inductie.

Onderdeel gemiddelde kosten
aanschaf nieuwe kookplaat € 600
extra groep en wandcontactdoos (perilex) € 600
eventuele overstap naar 3 fasen (3 x 25A i.p.v. 1 x 40A) € 200
aanschaf nieuwe pannen € 100
Totaal € 1.500

Een inductie kookplaat is vaak al voor minder beschikbaar. Kijk voor actuele prijzen op de websites van witgoedleveranciers, zoals Expert, Coolblue, WitgoedOulet, etc. Een eenvoudige 4-pits inductie kookplaat met een klein krasje heb je al voor €150. De daadwerkelijke aanschafprijs wordt vooral bepaald door de hoeveelheid luxe die je verlangt. Denk dan aan een (holle) wokzone of een flexibele kookplaat waar je de pannen vrij over kunt verplaatsen. De prijzen lopen dan snel op. Ook een grotere kookplaat (6 pits) is duurder. Soms ontkom je daar niet aan, afhankelijk van het vrijkomende ‘gat’ in je bestaande keukenblad. Als je toch al voornemens bent de gaskookplaat te laten vervangen is een overstap helemaal interessant. De meerprijs ten opzicht van een ‘vergelijkbare’ gaskookplaat is nihil. Maak dus gelijk de overstap bij een defecte gaskookplaat, vervanging van keukenapparatuur of een verbouwing van de keuken.

Naast de aanschaf is vaak ook de aanleg van een extra groep in de meterkast en een zogenaamde (5-polige) perilex-aansluiting in je keuken vereist. Soms is ook een aanpassing van je elektriciteitsaansluiting noodzakelijk. Dit is afhankelijk van het maximale vermogen van de kookplaat. Soms is daarmee 3-fasen-aansluiting (in de volksmond krachtstroom) benodigd. De kosten voor deze aanpassing schatten wij overigens hoger in (het dubbele) op basis van prijsopgaven van buren, die al zijn overgestapt op een 3-fasen aansluiting. Toch kan ook de overstap naar een 3-fasen-aansluiting het overwegen waard zijn. Als je in de toekomst een laadpaal voor je elektrische auto overweegt en wat sneller wil laden is een 3-fasen-aansluiting erg handig.

De aanschaf van nieuwe pannen is vaak overbodig. De meeste pannen zijn al geschikt. Kijk voor meer informatie naar de video: ‘Van Gas Los E02‘. Vervang je binnenkort een pan? Schaf gelijk een pan aan, die ook geschikt is voor koken op inductie. En natuurlijk kies je voor een duurzame (lange levensduur), gezonde (zonder PFAS) en duurzaam geproduceerde pan. Kijk eens op de websites van Greenpan of DuurzaamThuis voor meer inspiratie.

Gebruikskosten

Zoals aangeven gebruikt een huishouden gemiddeld 37 m3 aardgas voor het koken. Bij een tarief van € 1,25/m3  (tarief januari 2022) kost je dat jaarlijks ongeveer € 47,-. In vergelijking bij koken op inductie verbruik je 175 kWh. Bij een tarief van € 0,30/kWh  (tarief januari 2022) kost je dat jaarlijks ongeveer € 52. Kortom de verschillen beperken zich tot enkele euro’s. Financieel interessanter is het moment dat je volledig afstapt van aardgas. Je bespaart dan jaarlijks de aansluitkosten van de gasnetbeheerder in onze wijk Rendo (totaal circa €180) en de vaste kosten van je eigen gasleverancier (circa €70). De exacte bedragen vindt je terug op je eigen energienota.  

Bovenstaand bericht is geen persoonlijk advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het bericht dient uitsluitend ter inspiratie van bewoners uit Berggierslanden om duurzame alternatieven in overweging te nemen. Help jij ons om de informatie uit dit bericht volledig, actueel en objectief te houden? Meld uw perspectief en relevante aanvullingen in een reactie op dit bericht. Wij zullen dit bericht indien nodig aanpassen. Op deze manier houden we al onze buren op hoogte.