laatste update: 28 maart 2023

lucht-lucht warmtepomp

Dit product haalt warmte uit de buitenlucht met een buitenunit en blaast vervolgens warme lucht via een binnenunit je woning in. Dus een airco, die kan koelen maar ook verwarmen. Het is een voordelige oplossing. Voor €2.000 – €3.000 all-in heb je vaak al een airco. Subsidie is helaas niet beschikbaar voor deze oplossing.

Het nadeel is dat je per ruimte een binnen-unit nodig hebt. Op sommige buitenunits kun je dan wel weer meerdere binnen-units aansluiten. Dan spreken we over een zogenaamde ‘split oplossing’. Dat vergt wel wat uitzoekwerk en het werkt vaak iets minder efficient. Ook een nadeel is dat er een luchtstroom ontstaat in de ruimte. Dus Ook maakt de binnen-unit (beperkt) geluid.

De airco is een hybride oplossing. Voor de verwarming van je tapwater heb je een aanvullende oplossing nodig. Denk bijvoorbeeld aan een zonne-, elektrische of een warmtepomp boiler.

De vlogs van Hans Strikkers nemen je stap voor stap mee. De vlogs zijn informatief en duidelijk. In de vlogs lijkt hij wel een (commerciele?) voorkeur te hebben. Wij denken dat de meeste buren in Berggierslanden de voorkeur hebben voor een andere eindoplossing. Maar ben je toch al van plan een airco aan te schaffen, dan is het zeker een aanrader.  

Enkele airco-installateurs die in onze wijk actief zijn:

Hybride lucht-water warmtepomp

Met deze oplossing haal je ook de warmte uit de buitenlucht om je huis te verwarmen. In plaats van een binnen-unit die warmte je huis in blaast, wordt de warmte via je bestaande CV-systeem de woning ingebracht. Bij de keuze voor hybride heb je twee mogelijkheden:

  1. een kleine warmtepomp plaatsen naast je bestaande HR-ketel
  2. je bestaande HR-ketel vervangen door een hybride HR-ketel met ingebouwde warmtepomp
een kleine warmtepomp plaatsen naast je bestaande HR-ketel

In principe verwamt de warmtepomp je hele huis. Als de warmtepomp vermogen tekort komt, in een koude periode, springt je HR-ketel op gas bij. Voor het warme tapwater blijf je afhankelijk van je bestaande HR-ketel en dus gas. Kortom ook dit is een hybride oplossing.

De Remeha Elga Ace (voorheen Techneco Elga) is vaak geplaatste warmtepomp in onze wijk. Dit product is relatief voordelig. Afhankelijk van het vermogen kost het € 5.500,- (bij 4 kW) tot € 6.500,- (6 kW). Daarnaast ontvang je nog een ISDE-subsidie € 2.400,- (bij 4 kW) tot € 2.700,- (6 kW). In de praktijk blijkt een besparing tot 80% op je gasverbruik voor verwarming (dus minus tapwater) mogelijk. Vooral met vloerverwarming neemt de besparing. Gezien het beperkte verschil qua investering zouden wij altijd kiezen voor de 6 kW variant.

Je kunt . Je zult . Je kunt je bestaande HR-ketel behouden, maar dat heeft weer als nadeel dat je 2 apparaten en dus ook ook 2x kans op defect en onderhoudskosten. voordeel is dat je de bestaande  Uiteraard zul je wel een buitenunit moeten plaatsen.

Met vloerverwarming, een kleinere (tussen-)woning zie we dat buren met de 6 kW variant nagenoeg geen gas meer nodig hebben voor verwarming. Het vergt dan nog wel een warmtepomp-, zonne- of elektrische boiler en koken op inductie om volledig van het gas te gaan.

aanschaf hybride HR-ketel met ingebouwde warmtepomp

Is je HR-ketel (bijna) aan vervanging toe, dan is het vaak beter om een nieuwe hybride HR-ketel met geintergreerde warmtepomp aan te schaffen. Deze HR-ketel heeft een warmtepomp, die is verbonden met een buiten-unit. Het apparaat bepaalt wanneer verbruik van aardgas nodig is. Het voordeel is dat je 1 apparaat hebt, dat zorgt voor de hybride aansturing van de centrale verwarming (CV) en het tapwater. Daarmee is 1 installateur verantwoordelijk voor de werking van je systeem. Dit is een hybride oplossing. Voor de verwarming van tapwater blijf je aardgas gebruiken.

De beschikbaarheid van hybride warmtepompen is ruim. Bijna iedere installateur en ieder bekend merk heeft meerdere hybride warmtepompen is haar aanbod.

Het voordeel van een hybride oplossing (ook met losse warmtepomp) is dat het eigenlijk altijd werkt. Vanaf 2026 wordt een hybride wamtepomp de standaard oplossing bij vervanging van de HR-ketel. Voor onze goed isoleerde woningen zou je financeel bezien eigenlijk nu al hiervoor moeten kiezen. Maar bedenk dat je ook later je huis kunt (na-)isoleren om de warmtepomp efficienter te gebruiken. Datzelfde geldt voor vloerverwarming, dat kun je later vervangen voor een beter rendement. Tot dat moment neemt aardgas het over, als het te koud is.

Het nadeel van een investering in een hybride warmtepomp (naast geluid en trillingen van de buitenunit) is dat je mogelijk over enkele jaren volledig wil afstappen van aardgas.

Remeha Elga Ace

Webinar Remeha Elga Ace

lucht-water warmtepomp (volledig)

Dit is de meest gekozen oplossing in onze wijk. Dit systeem werkt bijna hetzelfde als een hybride warmtepomp. Via een buitenunit gaat warmte uit de buitenlucht naar de warmtepomp geleid, die deze warmte vervolgens afgeeft aan het CV-systeem. Het verschil is dat er een groter vermogen (>6 kW) beschikbaar is waardoor een hr-ketel als achtervang niet meer nodig is. Daarnaast is er in dit systeem ook een boilervat aanwezig voor de buffering van warm tapwater. De warmtepomp. Hierdoor is de HR-ketel overbodig en kun je volledig overstappen op elektricitiet; ‘all-electric’

In het kader van een wijkactie hebben wij adviesrapporten laten uitbrengen voor rijwoning, tweekapper en vrijstaande woning. Tevens is er een refferentielijst beschikbaar van woningen die al succesvol zijn afgestapt van aardgas.

bodem-water warmtepomp (volledig)

Bodem warmtepomp

Electrische CV-ketel en doorstroomboiler

Dit is de electrische variant van een CV-ketel. Het vergt niet meer ruimte dan je huidige ketel. Ook is een buitenunit niet nodig. Voor €2.500 tot € 3.500 all-in is de elektrische CV al beschikbaar. Kortom lijkt dit een ideale oplossing. Het nadeel is echter het stroomverbruik. Dit loopt  de effientie van een wamtepomp. Overweeg daarom alleen elektrische CV-ketel als je warmtevraag heel erg laag is.

Zoals je met een elektrische CV-ketel je huis kunt verwarmen, verwarmt een elektrische doorstoomboiler je tapwater. Een stroomboiler kun je al aanschaffen vanaf €1.000 all in. Een dergelijk apparaat is beperkt qua omvang, want een groot boilervat blijft achterwege. Maar evenals een elektrische CV, verbruikt een doorstroomboiler veel stroom. Dus . Afhankelijk van het vermogen heb je aansluiting van 400 Volt (krachtstroom) nodig. Dit vergt een eenmalige investering in je meterkast en meestal ook een hogere aansluitwaarde (dus netwerkkosten). 

Zonneboiler

Een zonneboiler voor 4 personen kost ongeveer € 3.300. De subsidie voor zo’n boiler is ongeveer € 1.500. De precieze bedragen voor elk merk en type zonneboiler vind je in de Meldcodelijst op rvo.nl.

Een zonneboiler verwarmt water met behulp van zonlicht. Hierdoor kun je bijna de helft op je energieverbruik voor warm water besparen.

Warmtepomp boiler

Een warmtepompboiler is een warmtepomp die sanitair water verwarmt met warmte uit de lucht. Het is 3 tot 4 keer zuiniger dan een gewone elektrische boiler en een goed alternatief voor alle klassieke waterverwarmingssystemen.

Een warmtepompboiler kost gemiddeld 3.500 euro (inclusief btw en plaatsingskosten).Omdat een warmtepompboiler veel minder energie vraagt dan een klassieke boiler is een warmtepompboiler een rendabele en toekomstgerichte investering. Voor de instyallatie van een warmtepompboiler is ISDE subsidie beschibaar.

Warmtepompboilers die afgevoerde ventilatielucht gebruiken, zijn het meest efficiënt omdat ventilatielucht meestal al een hoge temperatuur heeft. Dit zorgt voor een lager energiegebruik en dus een grotere winst op de energiefactuur.

Op basis van tests, geeft Test-Aankoop de voorkeur aan installaties die lucht van buiten aanvoeren en ook de gebruikte (koude) lucht naar buiten afvoeren. Dan is er geen nadelig effect op de ruimten in de woning (afkoeling of grote ventilatiestroom). Wel zal het rendement van die toestellen lichtjes dalen naarmate de buitentemperatuur lager ligt. Ze kunnen overigens een buitentemperatuur tot -5° C of lager aan zonder hun elektrische weerstand te moeten activeren.

Infrarood panelen

Infrarood panelen (IR panelen) kunnen een goede keuze zijn als bijverwarming in ruimtes die je weinig gebruikt. Als hoofdverwarming zijn infraroodpanelen voor onze woningen minder geschikt.

Infrarood panelen werken anders dan ‘gewone’ verwarming, die de lucht in de hele ruimte verwarmt (convectieverwarming). De IR-panelen zet je neer of hang je aan de muur of aan het plafond. Ze geven stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de kamer (bijvoorbeeld je werktafel of de zithoek). Zit je in de stralingswarmte, dan voelt dat comfortabel, ook al is de luchttemperatuur om je heen lager. Net zoals het in de lente in de zon behaaglijk kan zijn ook al is de temperatuur nog laag. Maar als je bij het warmtepaneel wegloopt, is de warmte ook weg.

Productontwikkeling

Onze energietransitie is pas net begonnen. Warmtepompen is in veel landen een vertrouwde techniek. Nederlanders zijn er minder mee bekend. De verwachting is dat producten van warmtepompen komen, die specifiek zijn afgestemd op ons klimaat en onze huizen. Vooral de buitenunits is een heikelpunt bij dicht op elkaar gebouwde woningen in Nederland. Hier zien we al een aantal interessante ontwikkelingen in de markt van warmtepompen. Kijk de vlog hiernaast over de Vincent, Quatt, Blue Heart, PVT en een warmtepomp op basis van Helium.

Een zeer interessante ontwikkeling zijn de PVT zonnepanelen. Een PVT-paneel combineert de opwekking van electricitiet (photovoltaïsche ofwel PV) met de opwekking van warmte (thermodynamisch ofwel T). Deze electricitiet kun je in het eigen huishouden gebruiken of leveren aan het net, zoals bij normale pv-panelen. De warmte wordt vaak gebruikt voor de verwarming van een zonneboiler. Maar als je voldoende panelen hebt kun je deze warmte ook inzetten als bron voor een warmtepomp. Dus inplaats van een buitenunit of een bodembron. Een Nederlandse ontwikkelaar van PVT-systemen is Triple Solar. Klik op de afbeelding van hun PVT-paneel en lees meer.

Nog een interessante ontwikkleing. Naast zonnepanelen (PVT) die je als bron kun aansluiten op je warmtepomp in plaats van een buiten-units is er nu ook de Energieschutting (R) . De energieschutting kan als erfafscheiding worden geplaatst ter vervanging van een standaard schuttingdeel. De afmetingen zijn 180 cm hoog een 200 cm lang. Om een 3 kilowatt warmtepomp te voorzien van de benodigde energie zijn twee van deze delen nodig. Voor een volledige warmtepomp oplossing van 8 kW, heb je dus ongeveer 6 delen nodig met een totale lente van 12 meter. De schutting is modulair opgebouwd en kan zeer snel worden geïnstalleerd zonder ingrijpende aanpassingen aan de tuin.