deze pagina is nog in bewerking

Een lucht-lucht warmtepomp

Dit product haalt warmte uit de buitenlucht met een buitenunit en blaast vervolgens warmte lucht via de binnen-unit de woning in. Het is dus een airco, die zowel kan koelen als verwarmen. Het is een voordelige oplossing. Voor €2.000 – €3.000 all-in heb je vaak al een airco. Nadeel is wel dat je per ruimte een binnen-unit nodig hebt. Op sommige buitenunits kun je dan wel weer meerdere binnenunits aansluiten, de zogenaamde ‘split oplossing’. Dit vergt wel wat uitzoekwerk. De airco is een hybride oplossing voor het verwarmen. Immers voor de verwarming van tapwater heb je een aanvullende oplossing nodig (zie zonne-, eclectische  en warmtepomp boiler) De vlogs van Hans Strikkers nemen je stap voor stap mee in zijn afwegingen. 

Enkele airco-installateurs die in onze wijk actief zijn:

Losse lucht-water warmtepomp naast de HR-ketel plaatsen

Een andere mogelijkheid is het laten plaatsen van een warmtepomp naast je bestaande HR-ketel. Deze warmtepomp verwarmt je huis. Als de warmtepomp vermogen tekort komt spring de HR-ketel op gas bij. Het warmtapwater wordt altijd door de bestaande HR-ketel bereid. Kortom ook dit is een hybride oplossing. In Nederland en ook in onze wijk is de Remeha Elga Ace (voorheen Techneco Ace) veel geplaatst. Deze oplosssing is relatief voordelig. In de praktijk is een besparing van 80% op het gasverbruik voor verwarming zeker mogelijk. Je kunt . Je zult . Je kunt je bestaande HR-ketel behouden, maar dat heeft weer als nadeel dat je 2 apparaten en dus ook ook 2x kans op defect en onderhoudskosten. voordeel is dat je de bestaande  Uiteraard zul je wel een buitenunit moeten plaatsen. Met vloerverwarming, kleinere (woning-)woning en zuinig leven zien buren met een 6kW variant nagenoeg geen gas meer de verwarming nodig hebben. Het vergt dan uiteraard nog wel een warmtepomp-, zonne- of elektrische boiler en koken op inductie om volledig van het gas te gaan. 

Hier een aantal interessante ontwikkelingen in de markt van warmtepompen over de Vincent, Quatt, Blue Heart, PVT en een warmtepomp op basis van Helium.

Deze energieschutting kan als erfafscheiding worden geplaatst ter vervanging van een standaard schuttingdeel. De afmetingen van een standaard schuttingdeel zijn 180 cm hoog een 200 cm lang. Om een 3 kilowatt warmtepomp te voorzien van de benodigde energie zijn twee van deze delen nodig. De schutting kan met delen van 100 cm worden uitgebreid naar gelang de warmtevraag van een gebouw. De schutting is modulair opgebouwd en kan zeer snel worden geïnstalleerd zonder ingrijpende aanpassingen aan de tuin.