In Berggierslanden is momenteel de benzine auto het meest populaire vervoermiddel voor ons woon-werk verkeer. Alternatieven, zoals lopen, fietsen en openbaar vervoer, zijn niet altijd praktisch haalbaar. Bij tweeverdieners staan er daardoor vaak twee auto’s voor de deur. Toch zullen onze keuzes gaan veranderen door als gevolg van:

• Ontwikkeling van het elektrisch rijden
• Toename thuiswerken; naar verwachting ook na Corona
• Stijging van de fossiele brandstofprijzen
• Beschikbaarheid van deelauto’s in Nederland

Dit bericht eindigt met een aantal overwegingen bij de aanschaf van een nieuwe auto of een occasion.

Allereerst geeft het bericht een overzicht van de huidige ontwikkelingen in de automobielindustrie en de nieuwe modellen.

De meeste Nederlanders koper vrijwel nooit een nieuwe auto, maar kiezen liever voor een occasion. Desondanks zijn de huidige ontwikkelingen relevant. Dit bepaald namelijk het aanbod en van elektrische occasions die op termijn op de Nederlandse markt komen.

deelauto-Berggierslanden

Actueel

Wat zijn de huidige en te verwachten ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden

Duurzaamheid

Hoe duurzaam is een elektrische auto ten opzichte van een benzine auto?

Rekenvoorbeeld

Kan een elektrische auto ook een voordeligere keuze zijn dan een benzine auto?

deelauto-Berggierslanden

Overweging

Welke opties kun je in overweging nemen bij de aankoop van een nieuwe auto of een occasion

Ontwikkelingen elektrisch rijden

Elektrisch rijden neemt een enorme vlucht; wereldwijd, nog sneller in Nederland en al heel duidelijk zichtbaar in Berggierslanden. Alle grote merken hebben inmiddels een elektrische model in hun assortiment. Fabrikanten geven aan op korte termijn (2025-2030) te zullen stoppen met de ontwikkeling van nieuwe modellen op fossiele brandstof. Vervolgens stoppen ze volledig met de verkoop van dergelijke auto’s. Deze ambities zijn mede ingegeven door het aanstaande verbod op de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor. In de EU naar verwachting per 2035, in Nederland per 2030 en in Vlaanderen al per 2029. Duitsland en Frankrijk lobbyen om het verbod in de EU pas vanaf 2040 te laten gelden. Wellicht lijkt voor ons het verbod in Nederland alleen relevant. Echter 90% van de autoverkoop in Nederland betreft een gebruikte auto, de zogenaamde occasion. En een aanzienlijk deel van onze occasions wordt geïmporteerd, voornamelijk uit Duisland en daarna volgen België en Frankrijk op enige afstand. Kortom het aanbod en daarmee ook de prijzen van elektrische occasions is mede afhankelijk van de verkoop in de ons omringende landen. Naast het aanstaande verbod op de verkoop van fossiele brandstof auto’s spelen ook brandstofprijzen en de fiscale prikkels (aanschafsubsidie en wegenbelasting) een rol in de populariteit van de Electric Vehicles ofwel  EV’s per land. Noorwegen is momenteel koploper met een verkoopaandeel van ruim 70% en Nederland volgt met 20%.

Tenslotte speelt ook het verbeterde aanbod van elektrische auto’s speelt een rol in de toenemende populariteit van EV’s. Tot 2016 was de keuze grofweg beperkt tot een Tesla, de Nissan Leaf, BMW i3, Opel Ampera of een Renault Zoë. Momenteel zijn er ruim 100 verschillende modellen beschikbaar, oplopend van de Dacia Spring (vanaf €17.890) tot aan de Porsche Taycan (tot € 197.200). De volgende websites geven een actueel overzicht van de beschikbare EV’s op de Nederlandse markt:

https://ev-database.nl/

https://www.autoweek.nl/elektrische-autos/

Wellicht nog belangrijker dan het beschikbare autoaanbod is de toegenomen actieradius van elektrische auto. Inmiddels is een rijbereik vanaf 400 km al redelijk gangbaar bij de nieuwe modellen. Binnen Nederland is dat ruim voldoende voor een ritje van Groningen naar Middelburg zonder tussentijds laden. Helaas zitten deze auto’s nog in het duurdere segment, met een nieuwprijs vanaf circa €40.000.

Betrouwbare informatie over de actieradius was overigens een heikel punt. In het verleden werd deze actieradius opgegeven volgens de NEDC. De NEDC geeft een actieradius die in de praktijk onhaalbaar is. Momenteel zijn fabrikanten verplicht om de meer realistische WLTP-normering te hanteren. Hoewel de WLTP-actieradius tot circa 20% onder de NEDC ligt, sluit deze nog steeds niet helemaal aan bij normaal gebruik in het Nederlandse weer en verkeer. De website https://ev-database.nl/ geeft aanvullend op de WLTP ook de EVDB Real Range aan. Deze actieradius sluit heel goed aan bij actieradius die je in de praktijk haalt. Op de website wordt daarbij ook het verschil qua verbruik weergeven in de winter/zomer en bij snelweg/stad. Op deze manier kun je goed berekenen of jouw bestemming ook in de winter bereikbaar is zonder onderweg te hoeven laden.

Voor ons vakantieverkeer is het rijbereik nog niet. Maar ook in het laden zijn er ontwikkelingen. Met behulp van de 800 Volt laadtechnologie en daarvoor geschikte laadpalen – kun je laden met een snelheid tot 350 kW. Opladen van 10 tot 80% gaat in een minuut of 20. Dat komt al redelijk in de buurt van het tanken (en betalen) bij een auto met verbrandingsmotor. De Audi e-tron GT en de Porsche Taycan gebruiken een laadspanning van 800 volt. Recentelijk zijn daar de beter betaalbare Kia EV6 en de Hyundai Ioniq 5 daar aan toegevoegd.

En dan de trekhaak, voor sommigen van ons onmisbaar. Bij de meeste nieuwe modellen is een trekhaak mogelijk, soms wel tot een trekgewicht van 2.500 kg. Door het enorme koppel is het rijgedrag van elektrische auto uitermate geschikt om aanhanger en caravans mee te trekken. Het nadeel, zeker bij een caravan, is het effect op de actieradius. Je zult dus vaker moeten laden. In onderstaande review van Autoblog is dit voor een Tesla Model 3, Volkswagen ID 4 en een BMW iX3 in de praktijk getest. Ook op het gebied van caravans zijn er zeer interessante ontwikkelingen. Door batterijen, zonnepanelen en elektrische aandrijving toe te voegen ontstaan er nieuwe mogelijkheden. In een testrit van Duitsland naar Italië over de alpen bleek een rit zonder tussentijds laden al mogelijk te zijn, zonder enig aanvullend verlies van actieradius van de trekkende elektrische auto! De gebruikte  e.home Coco van Dethleffs is nog niet in productie, maar de onderstaande video geeft alvast een beeld van hetgeen we in de toekomst kunnen gaan verwachten.

Betrouwbare reviews kun je overigens ook krijgen door gewoon rond te lopen in onze wijk. In Berggierslanden ligt het bezit van elektrische auto’s boven het Nederlandse gemiddelde. Nagenoeg alle gangbare modellen zijn aanwezig in onze wijk. De meeste buren zijn ook graag bereid om hun ervaringen met je te delen.

Hoe duurzaam is elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is bedoeld om onze CO2-uitstoot te verminderen. De productie van een EV veroorzaakt nagenoeg evenveel CO2-uitstoot als de productie van een ICE (=Internal Combustion Engine). De productie van de Li-ion-accu zorgt aanvullend voor nog extra CO2-uistoot. Dit wordt dan weer ruimschoots gecompenseerd door de efficiëntie van de elektromoter in de gebruiksfase. Doordat we geleidelijk overstappen op volledig duurzaam geproduceerde energie zal de uitstoot in de gebruiksfase naar bijna nul dalen.

Het merk Polestar, dat is gelieerd aan Volvo, heeft onderzoek gedaan naar de Life Cycle Assessment (LCA) of wel de levenscyclus analyse van hun producten. De onderstaande figuur geeft een vergelijking van de CO2 voetafdruk van een fossiele Volvo XC40 (=ICE) en een vergelijkbare Polestar 2 (EV) op basis van de wereldwijde energieopwekking (Global electricity mix), de Europese energieopwekking (European electricity mix) en in het geval dat onze energie 100%  duurzaam wordt geproduceerd (Wind power).

In het kader van duurzaamheid is de ontwikkeling van een vaste stof batterij interessant. Dit type batterij is minder temperatuurgevoelig, vergt minder belastende metalen, heeft een langere levensduur en kan sneller worden opgeladen, dan de bestaande lithium-batterijen, die momenteel in hybrides en EV’s gebruikt worden. Deze technologie gaat volgens experts de definitieve doorbraak betekenen van elektrisch rijden. De vaste stof batterij zal niet eerder dan in 2025 beschikbaar zijn. Tesla, Mercedes, BMW, Volkswagen, Toyota (i.s.m. Panasonic), Honda, Hyundai en Nissan zijn bezig met de ontwikkeling van vaste stof batterijen. Daarnaast komen er ook EV’s op de markt die niet alleen opgeladen kunnen worden, maar ook zelf als oplaadpunt kunnen dienen. Op dit moment zijn de Ioniq 5 en de Kia EV 6 hiertoe al in staat. Op termijn kan de auto daarmee als thuisbatterij gaan fungeren. 

Naast de batterij is er de uitdaging om het gehele productieproces te verduurzamen. Belangrijk is het terugdringen van CO2-uitstoot bij de productie van de benodigde materialen zoals: ijzer, staal en aluminium, dat circa 70% van de totale CO2-uitstoot beslaat. Vervolgens is het ook van belang om alle materialen te kunnen hergebruiken. Hiermee ontstaat een 100% circulair product. Hiermee experimenteren diverse fabrikanten, waaronder bijvoorbeeld BMW met hun iVision Circulair

Kortom elektrisch rijden en duurzaam laden is een belangrijke eerste stap, maar er is ook daarna nog een lange weg te gaan naar 100% CO2-neutrale en circulaire automobiliteit. Lopen, fietsen en de trein hebben waar mogelijk nog steeds de voorkeur qua duurzaamheid.

Rekenvoorbeeld

Op dit moment is een elektrische auto duurder in aanschaf dan hetzelfde model op brandstof. Hoeveel exact duurder is lastig te bepalen. Catalogusprijzen zijn immers van vele factoren afhankelijk. De prijsstelling van de Kia Niro en Hyundai Kona geven een goede indicatie. Beiden modellen zijn zowel als hybride en elektrisch beschikbaar met een nagenoeg vergelijkbare opties

 

Hybride

Batterij 39 kWh – 250 km

Batterij 64 kWh – 400 km
Hyundai Kona € 26.675    € 33.995 € 37.995
Kia Niro € 29.795 € 35 995 € 38.995

 

Op basis van bovenstaande tabel ligt de meerprijs van een nieuwe elektrische auto op €6.000 tot €11.000 afhankelijk van de omvang van de accu. De experts van BloombergNEF verwachten dat elektrische auto’s vanaf 2026-2027 goedkoper zullen zijn qua aanschaf, dan een vergelijkbare benzinevariant. Zij doen deze voorspelling op basis van de verwachte kostprijsdaling voor de productie van batterijen. Kun we dan beter wachten tot 2026 met het bestellen van een elektrische auto ? In sommige situaties zeker, maar de gebruikskosten, zoals onderhoud en brandstof, van een elektrische auto liggen lager. Daarnaast is er een aanschafsubsidie beschikbaar en genieten EV-rijders fiscaal voordeel. Bij de privé-aanschaf van een nieuwe auto kan het nu al lonen om te kiezen voor een duurdere EV. Laten we de Hyundai Kona eens als rekenvoorbeeld voor het voordeel in de komende 4 jaar nemen.

  • In 2022 kun je € 3.350 subsidie krijgen bij de aanschaf van een elektrische auto met een maximale catalogusprijs van €45.000. Afgelopen jaren was de subsidiepot echter voor het einde van het jaar leeg. In 2022 is deze subsidiepot aanzienlijk verhoogd.
  • In 2022, 2023 en 2024 betaal je geen wegenbelasting voor een elektrische auto en in 2025 slechts 25%. Vanaf 2026 is dat voordeel volledig afgeschaft. Voor een hybride Kona betaal je in Drenthe jaarlijks €828 aan wegenbelasting. Je bespaart dan in totaal € 3.105 als je kiest voor volledig elektrische Kona.
  • Daarnaast zijn de onderhoudskosten bij een elektrische auto aanzienlijk minder dan bij een benzine versie. Zie bijvoorbeeld het volgende bericht in Autoweek. Dit voordeel is volgens Amerikaans onderzoek in de eerste jaren gemiddeld €200 per jaar en loopt naar verwachting met de leeftijd van de auto verder op. Dat is dus een voordeel van € 800 in 4 jaar
  • Ook de verbruikskosten liggen lager. Uitgaande van 10.000 km per jaar, een benzineverbruik van 4,9 l/100km en een benzineprijs van €2,00 per liter bedragen de brandstofkosten € 980 per jaar. Met een verbruik van 187 Wh/km, een tarief van € 0,30/kWh en eveneens 10.000 km per jaar bedragen de laadkosten € 561 op jaarbasis. Over 4 jaar bespaar je dus € 1.676.
  • Heb je zelf voldoende zonnepanelen op je dak liggen, dan ligt de kostenprijs van de zelfopgewekte stroom met circa €0,10/kWh aanzienlijk lager. Met behulp van de salderingsregeling bespaar je dan aanvullend € 187 per jaar of wel € 748 over een periode van 4 jaar. Hierbij moet je wel nog wel eenmalig investeren in een eigen laadpaal circa € 1.500, maar had je wellicht anders in 2026 aangeschaft.
  • Voor een financiële vergelijking is naast de aanschaf- en gebruikskosten ook de restwaarde van belang. De occasionprijzen van EV’s liggen momenteel hoger dan van benzinevarianten. Dit is ook te verwachten, omdat EV een langere levensduur hebben. Tevens sluit het huidige aanbod van EV-occasions niet aan bij de vraag waardoor de prijzen nog hoog liggen.
  • Kortom afhankelijk van je persoonlijk situatie kan elektrisch rijden reeds nu al een voordelige keuze zijn.

Hierbij een leuke item van onze vrienden  van Bright. Kijk eens op hun YouTube kanaal. Ze hebben diverse elektrische auto’s getest. 

Overwegingen elektrisch rijden

1) bij de aankoop van een elektrische (eerste) auto

Ben je in de gelukkige omstandigheid om een nieuwe auto te kunnen kopen of te leasen uit het hogere segment; € 40.000+,  dan is de aanschaf van een EV zeker het overwegen waard. Afhankelijk van het gebruik (aantal kilometers) en de fiscale bijtelling kan dit een voordelige keuze in jouw situatie zijn. De eigenschappen (actieradius, laadsnelheid, bagageruimte, etc.) moeten uiteraard wel aansluiten bij jouw persoonlijke autogebruik.

De meerderheid van de Nederlanders (90%) koopt niet nieuw, maar kiest liever voor een occasion; ‘waar de kop al vanaf is‘. In dat geval is het aanbod van EV’s helaas nog zeer beperkt. Je zult concessies moeten doen op de actieradius en de laadsnelheid. Het kan een overweging zijn om iets langer door te rijden met je huidige auto, om vervolgens direct de overstap te kunnen maken naar een EV. Het huidige aanbod van nieuwe EV geeft een beeld van de EV’s die op termijn voor jou als occasion beschikbaar komen. Met name de verkopen in Duitsland (mede door ingevoerde aanschafsubsidie) zijn bepalend of er op termijn voldoende aanbod beschikbaar komt.

2) bij de aankoop van een elektrische tweede auto

Indien de huidige EV’s niet aansluiten bij incidenteel autogebruik (langere ritten op vakantie, etc.) of het hogere segment niet past bij je budget, kun je ook een andere strategie overwegen. Wellicht is het wel interessant om de 2de auto te vervangen door een EV. Vervolgens ga je als huishouden zoveel mogelijk kilometers (woon-werk verkeer en alle kortere afstanden) rijden met de tweede auto. Op deze manier profiteer je als nog van de lagere wegenbelasting en voordelig laden. De eisen, zoals actieradius, ruimte en laadsnelheden kunnen beperkt blijven, waarmee ook een EV uit een lagere prijsklasse of een voordeligere EV-occasion voldoet. Voor de aanschaf van een gebruikte EV is ook voor particulieren subsidie beschikbaar via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

3) bij het gebruik van een elektrische deelauto

Wellicht zijn de bovenstaande mogelijkheden (nog) niet haalbaar of niet wenselijk. In dat geval kun je alsnog elektrisch rijden door gebruik te maken van een deelauto. Als je weinig kilometers maakt met je (tweede) auto, kan het zelfs voordeliger zijn om volledig over te stappen op een deelauto. Het omslagpunt ligt om ongeveer 8.000 km per jaar afhankelijk van je ritten. Op de wijkactie hebben we enkele rekenvoorbeelden staan. Het comfort van een eigen auto voor het huis heeft natuurlijk ook z’n waarde. Anderzijds rij je met een deelauto in een gloednieuwe auto. Het is aan iedereen om voor zichzelf om te bepalen bij welke omslagpunt qua kilometers de deelauto de voorkeur heeft.

Wil jij ook gebruik maken van de deelauto in Berggierslanden, kijk dan op onze wijkactie deelauto voor meer informatie.

Bovenstaand bericht is geen persoonlijk advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het bericht dient uitsluitend ter inspiratie van bewoners uit Berggierslanden om duurzame alternatieven in overweging te nemen. Help jij ons om de informatie uit dit bericht volledig, actueel en objectief te houden? Meld uw perspectief en relevante aanvullingen in een reactie op dit bericht. Wij zullen dit bericht indien nodig aanpassen. Op deze manier houden we al onze buren op hoogte.