Het gebruik van een thuisaccu is volgens Solar Magazine het grootste in Duisland, Engeland en Italie. We staan in Nederland nog helemaal aan het begin van de thuisaccu. Europa installeerde in 2023 maarliefst 10 GwH (gigawattuur) aan batterijen en Nederland rukt nu op. Dit artikel legt uit wat een thuisaccu voor jou kan opleveren en welke overwegingen je moet maken bij de aanschaf van een thuisaccu.

Samenvatting

 • Prijzen van thuisaccu’s zijn de afgelopen periode aanzienlijk gedaald. Een thuisaccu met een capaciteit van 5 kWh kost momenteel (april 2024) tussen de € 3.000 en € 4.000 en een thuisaccu met capaciteit van 20 kWh kost tussen de € 8.000 en € 12.000.
 • Afhankelijk van het type kun je de thuisaccu inzetten voor:
  • noodstroom (geen terugverdientijd)
  • gebruik van je eigen zonnestroom (nog geen terugverdientijd zolang we kunnen salderen)
  • in- en verkoop op basis van dynamische stroomprijzen; day-ahead prijzen (terugverdientijd > 12 jaar)
  • in- en verkoop op basis van de onbalansmarkten (terugverdientijd > 5 jaar)
 • Zonnepanelen zijn dus geen ‘must’ om een thuisaccu aan te schaffen, maar het is wel een pre.
 • De terugverdientijd door te handelen op de onbalansmarkten pakte in 2023 financieel zeer gunstig uit. De toekomstige ontwikkeling van de onbalansmarkt is echter onzeker. Dit zorgt voor een financieel risico.
 • De verwachting is dat de prijzen van thuisaccu’s nog verder gaan dalen. In combinatie met de afbouw van salderingsregeling, worden thuisaccu’s daardoor aantrekkelijk op basis van een meer betrouwbare businesscase.
 • De thuisaccu is een grote investering vergelijkbaar met de aanschaf van zonnepanelen. Kijk daarom vooral naar de (toekomstige) mogelijkheden voor de aansturing van de accu.
 • De plaatsing van de thuisaccu is een belangrijk aandachtspunt. Denk daarbij aan het ruimtegebruik, plaatsing binnen of buiten, nabijheid van de pv-omvormer en het geluid.

cursus thuisaccu

Overweeg je een thuisaccu, dan is het goed om je in te materie te verdiepen. Op de website van de Groene Nerds staan informatie podcasts over de thuisaccu. In 4 afleveringen nemen Danny Oosterveer en Aljo Hartgers je mee in een duidelijk verhaal! Ze behandelen de aanschafkosten, de financiële opbrengsten, de mogelijkheden van de aansturing van verschillende thuisaccu’s. Wat ons betreft zijn deze podcasts een ‘must’ voor iedereen, die (op termijn) een thuisaccu overweegt.

aanbod van thuisaccu’s

Op de website van Doe-Duurzaam staat een lijst met alle aanbieders van thuisaccu´s inclusief de prijzen, capaciteit en mogelijkheden. Deze lijst sluit aan bij hetgeen in de podcasts is besproken.

virtual powerplant (VPP)

Zonnepanelen zijn geen vereiste om te investeren in een thuisaccu. Het overstappen naar een dynamisch energiecontract is wel nodig voor (extra) financieel rendement op je thuisaccu. Voor een nog hoger rendement is het wenselijk dat je thuisaccu ook kan handelen op de onbalansmarkten. Daarmee ontvang je extra vergoedingen. Als particulier kun je niet zelfstandig handelen op de onbalansmarkten. Door deel te nemen aan een virtual power plant (ofwel VPP), kan dat wel! De animatie van Eneco legt uit wat een virtual power plant is en hoe het werkt.

voorbeeld: zonneplan

Hierbij als voorbeeld de aanbieding via Zonneplan voor de Nexus thuisbatterij. Dit aanbod is zover ons (nu) bekend het meest concrete voorbeeld van een financieel rendabel product. Zij bieden de Nexus thuisbatterij aan met een terugverdientijd op slechts 4,5 jaar. Dat aanbod klinkt erg aanlokkelijk uit.

Deze opbrengsten zijn mogelijk door te handelen op de onbalansmarkt via Powerplay. Powerplay is een algoritme (AI zoals we dat nu noemen), waarmee de opbrengsten worden geoptimaliseerd.

printscreen van de website op 13 april 2024

In de vlog van Bright wordt de actuele opbrengst van de Nexus besproken. Het is een informatieve, maar weet dat deze vlog van Bright wordt gesponsord door Zonneplan.

Tegelijkertijd ook een vlog van KetelKlets met een waarschuwing, dat je met het aanbod en aansturing door Powerplay, vast zit aan deze energieleverancier.

handelen op de onbalansmarkt

De in- en verkoop op basis van stroom op de onbalansmarkten is op basis van resultaten uit 2023 bleek zeer lucratief. Dit blijkt ook uit de eerste resultaten van de Nexus, de thuisaccu van Zonneplan. Resultaten uit het verleden bieden echter geen garantie voor de toekomst! Maar als je toch al van plan was een thuisaccu aan te schaffen, is het resultaat ervan natuurlijk altijd mooi meegenomen. Via een aantal energieleveranciers kun je namelijk nu al deelnemen in een virtual powerplant. Daarmee krijg je een vergoedingen voor het handelen op de onbalansmarkt. Hieronder staat een overzicht van energieleveranciers met dynamische tarieven en hun thuisaccu’s, die dat momenteel (april 2024) mogelijk maken:

Frank Energy : Bliq, Sessy, GivEnergy, Accuselect, Sigenergy

Tibber: HomeVolt (per sept 2024)

Zonneplan: Nexus

NextEnergy: Huawei

voorbeeld: Sessy

De meeste accu’s worden volledig geproduceerd in het buitenland. De Sessy is de meest Nederlandse thuisbatterij op de markt, geproduceerd door een bedrijf uit de achterhoek. Sessy heeft begin 2024 al bijna 3.000 Sessy’s geïnstalleerd in Nederlandse woningen.

In de podcast #24 van de Groene Nerds legt Twan Vooijs van Sessy uit wat SessyConnect is en hoe het toegang biedt tot de onbalansmarkt. Dit verkort de terugverdientijd van de batterij. Ook goed om te zien dat deze thuisaccu in verschullinde modi kan draainen: nul op de meter, maximaal rendement, etc.

Een ander Nederlands initiatief is Planetpod. De broers Roel en Maurice van der Ende zijn sinds november 2022 actief met thuisaccu’s en zijn per juni 2023 een officieel een bedrijf begonnen. De voorinschrijving voor hun thuisbatterij is van start gegaan.

geluid van een thuisbatterij

Een de batterij werkt in principe geruisloos. In de vlog van Bright lijkt de Nexus bijna geruisloos te werken. Een thuisbatterij moet wel koel blijven. Veel thuisaccu´s gebruiken daarvoor een ventilator. Een ventilator maakt geluid, afhankelijk van het vermogen van de omvormer. Bijgaande vlog toont het geluid van een Sessy thuisaccu. Dat maakt duidelijk dat een juiste plaatsing van deze thuisaccu belangrijk is, om geluidshinder te voorkomen.

Lezing over de thuisbatterij

Hiernaast de opname van een lezing door Rik Westelaken (KetelKlets) met als thema de thuisaccu en buurtaccu in Sint Michielsgestel/Boxtel op 11 april 2024. Het is een lezing met een beduidend kritischere houding over de (terugverdientijd) van een thuisaccu.

Wisselspanning (AC) en gelijkspanning (DC)

Het verschil tussen wisselspanning AC en gelijkspanning DC en het nut van een hybride omvormer is nog wat onbelicht gebleven. Toch is dit zeer relevant voor het rendement van je thuisaccu. Ieder huis en ook ons stroomnet maken namelijk gebruik van wisselspanning (=AC). Zonnepanelen en thuisaccu’s werken daarentegen op gelijkspanning (= DC). Daarom is er een omvormer nodig voor zowel PV-panelen als een thuisaccu. Ook een EV; elektrische auto, kan direct laden op DC (bijvoorbeeld snellader). Via een omvormer in de auto kan een EV ook laden met wisselstroom (laadpaal thuis = AC).

Door telkens over te zetten van DC naar AC en weer terug onstaat er verliezen. Via de omvormer verlies je deels de opgewerkte stoom vanuit je zonnepanelen. Datzelfde geldt bij een thuisaccu zelfs 2x, laden van AC naar DC en ontladen van DC naar AC. In de lezing van ketelklets sprak men daarom over ‘roundtrip-efficiency’. Het energieverlies kun je verminderen door zonnepanelen en een thuisbatterij in een DC-systeem te plaatsen met slechts 1 omvormer naar het AC-stroomnet. In het ideale plaatje zou je daar ook een DC-lader aan kunnen toevoegen voor je (toekomstige) EV. Op de website van Memodo staat meer informatie over de keuze tussen AC-DC, laag of hoge spanning (het voltage) en een battery-ready of hybride omvormer.

Het is nog een beetje zoeken, maar er zijn al systemen die DC-zijdig een thuisaccu koppelen aan pv-panelen. Zo biedt SolarEdge nu SolarEdge One. Het SigenStor systeem van SigenEnergy combineert dit met back-up en en DC-zijdig EV-laadpunt. Via Frank Energie kun je handelen op de onbalansmarkt. Dit lijkt dus een zeer veelzijdig systeem. Echter hebben wij nog geen praktijk voorbeeld van deze thuisaccu gezien.

Veel woningen in Berggierslanden hebben al zonnepalenen. De oplossing van EcoFlow, de EcoFlow PowerOcean Retrofit, is dan wellicht interessant. Deze thuisaccu maakt gebruik de bestaande omvormer van de zonnepanelen om een thuisaccu bij te plaatsen. Kortom een duurzaam gebruik van de bestaande installatie om je eigen zonnestroom op te slaan. De prijs en praktijkvoorbeeld van dit systeem zijn ons onbekend. Zonder omvormer zou je prijsvoordeel verwachten. Handelen op de onbalansmarkt is met deze opstelling niet mogelijk.

Terugverdientijd van een Sessie in de praktijk (zonder handelen op onbalansmarkt)

De ervaringen van Jeroen.nl met zijn 4 Sessy thuisbatterijen willen we je zeker niet onthouden. Hij handelt niet met zijn thuisbatterijn op de onbalansmarkt. Zijn Tibber energieleverancier Tibber kan de Sessy (nog?) niet aansturen. Zijn rendement komt puur door de opslag van zijn eigen zonnestroom in combinatie met handelen op basis van dynamische tarieven. Hierbij komt hij tot vooraf berekende terugverdientijd van 13 jaar (over 2022) oplopend tot 68 jaar (over 2023)! Mogelijk blijkt dit in de praktijk iets voordeliger uit te pakken. Alle meterstanden houdt Jeroen nauwkeurig bij op zijn website. Daarnaast geeft de website veel inzicht en tips over een thuisbatterij.

Energiemanagement systemen (EMS)

Kortom een thuisbatterij is voor velen nog toekomstmuziek. Maar de markt voor thuisbatterijen ontwikkeld zich erg snel. Niet aleen dalen de prijzen voor de aanschaf, maar er komen ook diverse oplossingen om het (financiele) rendement van je thuisaccu te verbeteren. Het belangrijkse daarbij is het energiemanagement systeem. Dat kun je zelf doen door apparaten in en uit te schakelen, of via een Domotica-systeem (zoals: HomeWizard, Home Assistant, etc.), je kunt dit overlaten aan de (app van de) producent van je omvormer/thuisbatterij (zoals: Solaredge, Goodwe, SMA, Growatt, etc.) of aan je eigen energieleverancier (zoals: Tibber, Frank Energie, etc). Maar ook anderen betreden nu de markt van energiemanagement systemen. Enkele startups en innovatieve producten willen we hier niet onvermeld laten. Op deze manier houdt je zelf grip op je energiehuishouding. Bij de meeste partijen ben je dan wel een abonnementbedrag verschuldigd.

Het EMS-systeem MarkeDroid van Eco2All.

Bliq verkoopt naast batterij systemenen ook EMS systemen om omvormers van Solis, Growatt, SolarEdge, Huawei, K-star en Ampowr te kunnen aansturen. Tot op heden (mei 2024) werkt Bliq alleen samen met Frank Energie, maar binnenkort volgen er meer energieleveranciers, waarmee je een Virtual Powerplant kunt opzetten.

Bovenstaand bericht is geen persoonlijk advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het bericht dient uitsluitend ter inspiratie van bewoners uit Berggierslanden om duurzame alternatieven in overweging te nemen. Help jij ons om de informatie uit dit bericht actueel en objectief te houden? Meld uw perspectief en relevante aanvullingen in een reactie op dit bericht. Wij zullen dit bericht indien nodig aanpassen. Op deze manier houden we al onze buren op de hoogte.