Op woensdag 6 juli 2022 hielden wij ons eerste warmtepomp café. We begonnen met drie inhoudelijke presentaties in de hockeykantine. Daarna zij we gezellig geëindigd in BijJans. De behoefte aan praktische informatie over warmtepompen blijkt erg groot. Het uitwisselen van kennis en ervaring tussen buren blijkt zeer waardevol. Hieronder kun je de gehouden presentaties bekijken.

Wil je op de hoogte blijven van deze bijeenkomsten, meld je dan aan voor de mailinglijst via onderstaande knop. Als er weer een warmtepomp café wordt gehouden sturen wij je een e-mail met de onderwerpen van die avond.

De eerste presentatie ging over de financiële afweging tussen een HR-ketel (aardgas) en de warmtepomp. De presentatie, gehouden door Herm Langendijk, is gebaseerd op het artikel over stap 6a op deze website: 

“financieel is de warmtepomp bijna altijd interessant, de praktische overwegingen, zoals plaatsing buitenunit en boilervat,  waren bij mij meer doorslaggevend” 

De tweede presentatie behandelde de praktische stappen bij een volledige overstap van aardgas naar all-electric, om vervolgens te komen tot een negatieve energienota. De presentatie werd gehouden door Hugo Schraa.

“duurzaam verwarmen met een warmtepomp is een goede stap 2, maar sla de eerste stap; beperkt je energievraag; niet over” (trias energetica)

De derde presentatie ging over de technieken en de ontwikkeling van de warmtepomp. Deze presentatie is gehouden door Simon Klijnstra.

“Bij waterstof levert 100 kWh aan duurzame stroom je 54 kWh aan warmte. Met een warmtepomp (sCOP van 4) levert je dat 400 kWh aan warmte. Het rendement van een warmtepomp is in dit geval dus 641% hoger dan bij waterstof! Dat is een belangrijk gegeven als onze wijk wil afstappen van aardgas”