Corona of niet wij gaan gewoon door! Onze webinars ‘warmtepompen’ op 19 en 28 oktober zaten helemaal vol. Theo Elfrink van BDH ging tijdens de webinars in op de werking van een warmtepomp. Het goede nieuws is dat BDH aangeeft dat onze woningen in Berggierslanden, dermate geïsoleerd zijn dat een overstap naar een hybride (deels gas) maar ook een volledige warmtepomp geen enkel probleem is. Onze woningen kunnen dus eenvoudig de overstap maken naar ‘all-electric’. De gasaansluiting komt dan te vervallen als je kookt op inductie.

Ook geeft BDH aan, dat gerekend over de levensduur van een warmtepomp, het financieel bezien vaak voordeliger is om af te stappen van het gas als je de CV-ketel gaat vervangen. Op de website van BDH staat een handige rekentool; ‘warmtepompverkenner’ zodat je alvast voor je eigen woning een inschatting kan maken op basis van elektriciteits- en gasverbruik en de eventuele teruglevering door zonnepanelen. Zie onderstaande link:

Kortom waren onze avonden een groot succes. De organisatie werd ondersteund door de gemeente Meppel. Jullie als deelnemers beoordeelden de webinars gemiddeld met een 8! Velen hadden behoeft aan een vervolg, met meer praktische informatie. Lees hierover meer in onze vervolgactie Adviesrapport warmtepomp.

Webinars

Heb je onze webinars gemist en heb je alsnog behoefte aan informatie? De volgende video’s bevelen wij aan als een eerste stap in de wondere wereld van warmtepompen.

Allereerst een zeer uitgebreide webinar door Dave van Dongen voor een bijeenkomst in de gemeente Amsterdam. Hij gaat daarbij in op de essentie van een warmtepomp. Ter aanvulling: De prijs van aardgas ligt inmiddels aanmerkelijk hoger, waarmee de overstap op een warmtepomp nog interessanter is geworden.

De video van de Consumentenbond is meer praktisch van aard. Dat is vooral behulpzaam bij een keuze over de aanschaf van een warmtepomp. In aanvulling op deze video: Alle woningen in Berggierslanden zijn voldoende geïsoleerd om een warmtepomp toe te passen. De aanvoertemperatuur van 50 graden Celsius is zeker haalbaar. Lagere temperaturen, zoals de genoemde 35 graden Celsius (met vloerverwarming, grotere radiotoren, radiatorventilatoren, etc.) levert een nog efficiëntere werking op, maar is zeker geen noodzaak!

tot later..
Duurzaam Berggierslanden