– laatste update 9 maart 2024 –

Wij gingen op zoek naar de beste energieleverancier met dynamische tarieven. We letten op:

  1. scherpe tarieven
  2. een goede klantbeoordeling
  3. een bruikbare app

Een dynamisch contract voor gas is voor ons geen must. Mogelijk behouden we het vaste contract bij onze huidige leverancier. We letten daarom vooral op het stroomtarief. 

Onze zoektocht begon stroef. Veel bekende vergelijkingssites, zoals bijvoorbeeld Gaslicht.com en Independer.nl nemen geen dynamische contracten mee in hun aanbod. Wellicht verdienen ze daar te weinig aan!? Bij degenen die het wel aanbieden, zoals bijvoorbeeld door Overstappen.nl en Keuze.nl, zijn verre van compleet. Daarom gingen we eerst zelf aan de slag met het maken van een compleet overzicht. Dit zijn alle aanbieders van dynamische energiecontracten voor particulieren:

In onze zoektocht naar actuele tarieven vonden we het meest complete overzicht op:

www.energievergelijk.nl/energievergelijker/dynamisch-energiecontract

Scroll naar beneden op deze website tot je uitkomt bij ¨Vaste kosten en inkoopkosten per aanbieder¨.

Onderaan de lijst is er een rekentool in Excel beschikbaar. Daarmee kun je op basis van je eigen verbruik de voordeligste aanbieder bepalen.

Als we een stroomverbruik van 2.500 kWh en een gasverbruik van 1.200 kWh invullen komt Tibber als voordeligste uit de vergelijking.

Je kunt ook een vergelijking maken door het invullen van je gegevens. Als we dat het dezelfde verbruik doen komt Tibber niet als voordeligste tevoorschijn. Daar ging op de website dus iets mis. Als we kiezen voor alleen stroom, komt Tibber wel telkens als goedkoopste leverancier tevoorschijn.

Op de website van Energievergelijk.nl wordt ook de klanttevredenheid vergeleken. Tibber is hier door de website uitgeroepen als de beste energieleverancier met een waardering van 9,7. Dit is de hoogste klantbeoordeling van hun aanbod op basis van 220 reviews. De volgende minpunten worden daarbij vermeld.

  • Slimme meter is verplicht – dat geldt overigens bij alle dynamische contracten.
  • Geen telefonische klantenservice – dat klopt niet helemaal. Tibber is telefonisch bereikbaar.Contact via e-mail of via de chatfunctie in hun app verloopt echter soepeler

Aandachtspunt 1

Op sommige vergelijkingssites worden soms andere aanbieders aangeprezen met een lagere kWh-prijs. Dat kan nooit kloppen! Bij een dynamisch contract betaal je bij alle leveranciers namelijk dezelfde spotprijs plus een kostenopslag voor hun inkoop. Je hoeft dus alleen te vergelijken op de vaste maandelijkse kosten en de inkoopvergoeding per kWh.

 

Aandachtspunt 2

Frank Energie en Next Energie bieden op sommige websites een welkomstbonus van €50 tot €65. Daardoor zijn ze het eerste jaar voordeliger en komen ze bovenaan de vergelijking te staan. Het betreft hier echter een eenmalige bonus. Na dat jaar ben je het voordeel kwijt. Natuurlijk kun je iedere 12 maanden overstappen. Dat willen wij niet. Wij willen met een app, sturen in de tijden van ons stroomverbruik. Jaarlijks overstappen is dan niet handig. In ons artikel over Tibber geven een tip, waarmee je ook bij Tibber een welkomstcadeau van €50 kunt ontvangen.

Tibber komt oorspronkelijk uit Noorwegen en Zweden. Ze bieden meer service dan een gewone energieleverancier. Ze zien zichzelf eerder als een tech-bedrijf. Wil je meer weten, lees dan ons artikel over Tibber.

Bovenstaand bericht is geen persoonlijk advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het bericht dient uitsluitend ter inspiratie van bewoners uit Berggierslanden om duurzame alternatieven in overweging te nemen. Help jij ons om de informatie uit dit bericht actueel en objectief te houden? Meld uw perspectief en relevante aanvullingen in een reactie op dit bericht. Wij zullen dit bericht indien nodig aanpassen. Op deze manier houden we al onze buren op de hoogte.