Dit voorjaar zijn 11 buren collectief aan de slag met de aanleg van sedumdaken in Berggierslanden. In totaal is 300 m2 aan daken vergroend. Een sedumdak heeft 10 voordelen ten opzichte van dakleer, zoals te lezen in het blog-bericht ‘Sedum op je dak‘. Het resultaat mag er wat ons betreft zeker zijn . Zie de onderstaande fotogalerij, met de situatie voor en na aanleg van het sedumdak. Het sedum moet nog groeien en gaat later bloeien, maar dat komt helemaal goed gezien het weerbericht.
Dit initiatief is gestart door een enthousiaste buurtbewoner. Vanuit duurzaam Berggierslanden hebben wij dit ondersteund om te komen tot de wijkactie collectieve inkoop sedumdaken, waaraan alle buren konden deelnemen. Bij deze collectieve inkoop zijn we een samenwerking aangegaan met Groendak, SedumWorld en NatureGreen. Ons waterschap Drents Overijsselse Delta heeft het plan ondersteund met een subsidie in het kader van Klimaat Actief!
Mooi resultaat. Fraai om te zien en goed voor de insecten.
Mooi resultaat, kunnen we ons ook opgeven voor een tweede ronde?
Best John, super gaaf dat het resultaat van deze buren jullie heeft geïnspireerd. Dat is precies het doel van onze wijkacties. Vanuit de wijkactie collectieve inkoop sedumdaken zijn inmiddels 3 tranches (groepjes van 3-6 buren) goedgekeurd door het waterschap. Gisteren tijdens de bijeenkomst van de gemeente over het wijkuitvoeringsplan (WUP) bleek dat nu veel behoefte is aan praktische informatie over warmtepompen. Daar gaan wij nu eerst mee aan de slag en dat zal nog een hele klus worden. Als vrijwilligers met een fulltime job en allen met schoolgaande kinderen moeten ook wij soms prioriteiten stellen 😉
Om voor subsidie in aanmerking te komen is een minimum van 3 buren al voldoende. In de subsidievoorwaarden van KlimaatActief! is dit zo verwoord; artikel 8.2 lid c: “We subsidiëren enkel initiatieven die gezamenlijk in buurt- of wijkverband worden getroffen. Het gezamenlijke initiatief betreft een maatregel op minimaal drie particuliere percelen. Subsidie wordt niet verstrekt aan individuele initiatieven.” De link naar de subsidieregeling van het waterschap kun je vinden in het bovenstaande blog-bericht. Volgens de website van het waterschap zit er voor Drenthe in 2022 nog voldoende in de subsidiepot. Wellicht dat door jouw reactie nu nog andere buren reageren, zodat een nieuwe aanvraag naar het waterschap kan worden verstuurd. Wij hebben een ingevuld plan van aanpak dat je 1 op 1 kunt gebruiken voor jullie aanvraag. Als dat wil ontvangen stuur maar een e-mail via het contactformulier en we zenden het gelijk toe. Dus als minimaal 3 buren willen samenwerken is het verder heel eenvoudig te regelen. Een oproep via Nextdoor werkt ook heel goed om mensen in onze wijk te bereiken!